Bosanski Petrovac ipak ne ostaje bez banke: BBI otvara poslovnicu do kraja godine

0
5

petrovac-opcina-640x426_680_453_70_s_c1Bosanski Petrovac – Protekle sedmice, zatvaranjem Banke Srpske, Bosanski Petrovac ostao je bez jedine banke na području Općine. Međutim, obećanje otvaranja poslovnice Bosna Bank International vraća nadu stanovnicima i privrednicima ove Općine za normalno odvijanje poslovnih i drugih aktivnosti.

Danas je i zvanično stigla potvrda iz centrale BBI banke iz Sarajeva u kojoj se navodi da će BBI banka do kraja tekuće godine u funkciju staviti svoju poslovnicu u Bosanskom Petrovcu. To će itekako olakšati život građanima, poljoprivrednicima i privrednim subjektima na području ove Općine.

Načelnik Općine Bosanski Petrovac, Zlatko Hujić i Amir Zukić, federalni ministar poduzetništva i obrta, potpisali su danas u Sarajevu,  ugovor o  dodjeli 100 hiljada KM za razvoj  Poduzetničku zonu Gorinčani u Bosanskom Petrovcu.

„Mi ćemo sa ovim grant sredstvima zaokružujemo izgradnju Poduzetničke zone  Gorinčani, nakon pet godina i nekoliko faza proširenja. Rok za utrošak ovih  sredstva je septembra naredne godine, čime bi i završena izgradnje naše poduzetniče zone“ – rekao je načelnik Hujić.

Osim Bosanskog Petrovca grant sredstva iz Projektom integriranog lokalnog razvoja (ILDP) „Unapređenje poduzetničkih zona“, dobilo je još 10 općina u Federaciji Bosni i Hercegovini.  Projekt  zajednički podržavaju Vlada Švicarske i UNDP, ukupna vrijednost ovih projekata jedinica lokalne samouprave iznosi 1.495.000 KM, od čega je Ministarstvo osiguralo milijun KM, a Vlada Švicarske 495.000 KM, dok sufinanciranje jedinica lokalne iznosi 607.000 KM.

„Lokalne zajednice su temelj državnosti, mislim da su ovi novci  jedna infuzija u jačanju Bosanskog Petrovca, koja spada nažalost u nerazvijene općine, a nadam se da će ako bude podržana sa ovakvim  grantovima vrlo brzo dobiti bolji  status, jer to zaslužuje“- rekao je Hujić, poručivši da ovim gestom, i dodijelom granta,  Ministarstvo nije moglo prirediti bolji Dan državnosti BiH za općinu Bosanski Petrovac.

Općina će grant sredstva koja su joj danas dodijeljena iskoristiti za izgradnju saobraćajnica unutar poslovene zone, te na jačanje kapaciteta poduzetničke zone, radi privlačenje budućih investitora.

USN.BABosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime