Bosanski Petrovac čeka objavu odluke, Ključ se raduje zakonu: Ako su šume naše, neka naša bude i dobit

0
3

Hujić: Nalog Skupštini Unsko-sanskog kantona

Bosanski Petrovac – Zakonodavno-pravna komisija Skupštine Unsko-sanskog kantona još nije raspravljala o odluci Ustavnog suda FBiH donesenoj u korist Općine Bosanski Petrovac, a u vezi sa eksploatacijom šuma na njenom području.

Bosanski Petrovac raspolaže sa oko 60 posto ukupnog šumskog bogatstva u kantonu, a naknade koje dobije za posječene šume su minorne.

Šest mjeseci

– Prema našim saznanjima, odluka Ustavnog suda još nije objavljena, barem nije bila posljednjih dana. Mi sve dok ne dobijemo odluku službeno, ne možemo se kao komisija očitovati, kazao nam je Albin Muslić, član Zakonodavno-pravne komisije Skupštine USK-a.
Članovi su dužni utvrditi odgovore Ustavnom sudu nakon postupka koji je vođen, odnosno apelacije koju je podnio načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić.

On očekuje da će presuda biti objavljena u roku od mjesec, jer posljednje objavljene odnose se na kraj decembra, a njihova presuda donesena je 12. januara.

– U presudi se nalaže Skupštini Unsko-sanskog kantona, kao osnivaču ŠPD Unsko-sanske šume, da u roku od šest mjeseci po objavi presude izmijeni odredbe koje diskriminiraju Bosanski Petrovac kao lokalnu zajednicu kada je podjela naknade za posječenu šumu u pitanju, kazao nam je Hujić.

Ukoliko u roku od šest mjeseci to ne učine, Zakon Unsko-sanskog kantona koji je donesen za eksploataciju šuma po osnovu kojeg ŠPD posluje – više neće važiti.

Poslanik Muslić kaže da, kao čovjek i kao političar, daje podršku lokalnim zajednicama u odbrani njihovih interesa kada je u pitanju raspodjela resursa.

Za primjer je naveo i Grad Bihać koji ni marku ne dobija po osnovu koncesija za vodu, iako u Bihaću postoji hidroelektrana Elektroprivrede BiH.

– Svaki zakon koji se donese, kako na nivou kantona, tako i države, mora uvažiti interese lokalne zajednice. Inače, takvi zakoni u postupku apelacije pred Ustavnim sudom redovno padaju, kazao nam je Muslić.

U međuvremenu, nakon što je Vlada FBiH razmatrala prednacrt zakona o šumama, te on nakon sedam godina konačno ide u parlamentarnu proceduru i sve druge općine u Unsko-sanskom kantonu koje raspolažu šumama nadaju se boljem statusu prilikom podjele novca dobijenog sječom ove sirovine. Podsjećamo, resorni federalni ministar Šemsudin Dedić pojasnio je kako bi se dobit uplaćivala direktno na račune lokalnih zajednica, a ne kantona.

Dileme

Dosad se dešavalo da od cjelokupne posječene šume godišnje u proračunu Bosanskog Petrovca završi oko 200.000 maraka, a u Općini Ključ, koja također raspolaže značajnom šumom, tek 100.000 maraka.

– Novi zakon značit će puno, pogotovo za lokalne zajednice koje su pod šumskom teritorijom. Imat ćemo veća sredstva nego do sada i tom prijedlogu dajemo punu podršku. Ali, ja imam jedno pitanje i nadam se da će biti razriješeno novim zakonom, a to znači da negdje šumsko područje nije isto što i teritorija općine. To je kod nas slučaj sa sječom u rejonu Mijačice, koju koristi Šumarija u Sanskom Mostu, a ona pripada našoj teritoriji. Nadamo se da će i takve dileme biti regulisane, kazao nam je Nedžad Zukanović, načelnik Općine Ključ.

Ukoliko novi zakon riješi sva ta njihova pitanja, dobit od šuma bit će značajan podstrek razvoju malih sredina, kakve su upravo Ključ i Bosanski Petrovac.

Više novca, više i projekata

Na upit u vezi s donošenjem zakona o šumama, načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović kaže kako je nezahvalno govoriti o ovoj temi.

– Jer novi zakon o šumama još nije usvojen, kao što i sami znate, nalazi se u proceduri. Međutim, ako se usvoji u predloženom tekstu i ako to zaista bude tako, da korisnici šuma direktno na račun općina uplaćuju sredstva i to veće naknade nego što su one sada, ja ću kao načelnik biti sretan i zadovoljan. Mislim da je apsolutno jasno zbog čega. Za nas će to značiti veći budžet, odnosno lakšu i bržu realizaciju mnogih, za naše građane vrlo potrebnih pa i neophodnih projekata koje imamo spremne. A bit ćemo sretni i zbog osjećaja brige viših nivoa vlasti o ovim najnižim, zbog konačne konkretizacije stvari, identifikacije problema i pokušaja njihovog rješavanja, što se ne doživljava tako često, napominje Halitović.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime