Bosanski Petrovac će privi put poslije 100 godina dobiti Gruntovnicu

0
58

gruntBosanski Petrovac će poslije 100 godina prvi put dobiti gruntovnicu o vlasništvu nekretnina, dogovoreno je to danas na sastanku Općinskog načelnika, Zlatka Hujića sa direktorom Federalne uprave za geodetske poslove, Željkom Obradovićem i Senadom Karabegovićem, Šefom Zemljišno-knjižnim ureda u Bihaću.

Općina Bosanki Petrovac jedna je od samo deset općina na području Bosne i Hercegovine, koja ima Popisni katastar posjeda nekretnina, i nema gruntovnicu, što cjelokupnu općinu od 750 hiljada kvadratnih metara zemljišta ostavlja bez uknjiženog vlasništva.

Donošenjem novog Zakona o stvarnim pravima u Federaciji Bosne i Hercegovine, građani Bosanskog Petrovca onemogućeni su da vrše uknjižbu nekretnina, na osnovu tz. Popisnog katastra.

„Uspostavom i barem djelomične gruntovnice,  za danas dogovorene  tri katastarske općine,  za koju je pripremljena dokumentacija, veliki je napredak u stvaranje ambijenata za ekonomski razvoj i privlačenje investitorima, mi u Bosanskom Petrovcu čekama na svoj grunt čekama 100 godina “- rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove,  Željko Obradović, snažno je podržao rad općinske administraciji  i obećao daljnju materijalnu podršku na jačanju katastra u Općini Bosanski Petrovac.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime