21. Juni 2016

Članice Udruženja

Bosanski Novi – Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, službenici SIPA na području Bosanskog Novog/Novog Grada uhapsili su šest osumnjičenih, a radi se o  Milenku Babiću (1958), Ostoji Balabanu (1950), Nikoli Reljiću (1965), Draganu Baltiću (1963), Ranku Baltiću (1960) i Miroslavu Kapetanoviću (1974), svi rođeni u Bosanskom Novom.

– Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH zbog zločina protiv čovječnosti. Oni se terete da su tokom rata i oružanog sukoba u BiH u junu 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, TO, Vojne policije i paravnojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, lično i direktno učestvovali ubistvima, mučenju i progonu cjelokupnog civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Ekići i Alići na području Bosanskog Novog. Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, osumnjičeni su zajedno sa drugim osobama učestvovali u ubistvu 27 civila bošnjačke nacionalnosti, muškaraca, koji su odvojeni od svojih porodica, mučeni i zlostavljani, nakon čega su odvedeni na jednu lokaciju, gdje su natjerani da kopaju zajedničku grobnicu, te ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja i ukopani u masovnu grobnicu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni se terete da su zajedno sa drugim osobama učestvovali u mučenjima i ubistvima civila te da su 1996. godine, u namjeri prikrivanja zločina, sudjelovali u otkopavanju masovne grobnice i bacanju većine posmrtnih ostataka u rijeku, što je rezultiralo time da tijela samo šest osoba budu pronađena na lokaciji masovne grobnice i u blizini rijeke gdje su bačeni, dok se za tijelima ostalih još traga.

– Tokom dana osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima, istakli su iz Tužiteljstva BiH.

(oslobodjenje)

Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR