Bosanski brdski konji uzgajaju se na novoj ergeli kod Olova

0
40

Olovo – U okviru Sportsko-rekreacionog centra Ajdinovići, u opštini Olovo nedavno je osnovana ergela, druga u FBiH, za uzgoj bosanskog brdskog konja.

Kako je izjavio vlasnik ergele “Žiga”, hipolog Enver Žiga, koji je pružao stručnu pomoć pri osnivanju nove ergele, njenim osnivanjem u velikoj mjeri će biti olakšan posao na ergeli “Žiga” u kojoj se već duže vremena vodi borba za očuvanje ove pasmine.

– Nova ergela pod nazivom “Bosat” smeštena je u mestu Ajdinovići koje je na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara. Za konje je napravljena moderna štala, padok, i obezbjeđeno dovoljno pašnjaka za ljetnu ispašu i to pašnjaka s vrlo kvalitetnom planinskom travom – naveo je Žiga.

Ističe da su sve to idealni uslovi za uzgoj konja, pa je realno očekivati uspešan rad ergele i veoma brzo povećanje rasplodnog stada.

Za ergelu je već nabavljeno 10 grla s ergele “Borike”, ergele “Žiga” i iz narodnog uzgoja.

Ergelu “Bosat” su krajem marta posjetili profesori Matjaž Mesarić i Marko Cotman s Veterinarskog fakulteta iz Ljubljane i predsjednik Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja Anton Dolinšek.

Cilj posjete bio je čipiranje konja, uzimanje uzoraka dlake za DNK analizu i uzimanje mjera za svakog konja pojedinačno.

U narednih mjesec dana na Veterinarskom fakultetu u Ljubljani biće obrađeni podaci za svakog konja pojedinačno, a za grla koja budu ispunjavala uslove biće izdate identifikacijske knjižice i konji će ući u registar pasmine.

– Ovo je događaj koji bi mogao imati izuzetno značajnu ulogu u povećanju brojnosti ove dragocjene pasmine, za lakšu realizaciju usvojenog uzgojnog programa, te saradnju sa sadašnjim i budućim malim uzgajivačima i zajedničkoj primeni selekcionih mjera u uzgoju – smatra Žiga.

(blic.rs)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime