Bosanska Krupa: Uspješno završen projekt “Mobilni vrtić”

0
1

Bosanska Krupa: Uspješno završen projekt “Mobilni vrtić”

Bosanska Krupa – U Javnoj ustanovi „Dječiji vrtić i dom učenika“ Bosanska Krupa u utorak je bilo posebno svečano. Upriličena je završna svečanost projekta „Mobilni vrtić“.

Direktorica ove ustanove Almira Šertović je pozdravila „odgovor“ roditelja koji su se opredjelili da svoju djecu pridruže ovom jedinstvenom projektu koji je nazvan „Mobilni vrtić“.

Zahvalila je učiteljicima koji su bile dio ovog projekta,kao i svim onim koji su bili podrška njegovom zaživaljanju i provođenju.Prvenstveno donatoru iz Vijeća Europe i općinskom načelniku,te službi za razvoj općine Bosanska Krupa.

Nekoliko aktivnosti je bilo dio programa završnog predstavljanja jednogodišnjeg uspješno realizovanog projekta drugog dana februara 2016-te.Za

počelo je sa roditeljima djece za koje se pripremio i uspješno realizirao projekat „Mobilni vrtić“,roditeljima koji stanuju na četiri lokacije općine Bosanska Krupa i čija djeca do sada nisu bila u prilici da pohađaju predškolsko obrazovanje u ovoj ustanovi.Uporedo sa radom sa djecom,i njihovi roditelji su bili dio UNICEF-og projekta „ Rastimo-zajedno“,a u okviru „Mobilnog vrtića“.

Tema završnih razgovora učiteljica i roditelja je bilo naučeno i viđeno u vaspitanju djece kroz rad sa timom iz ove ustanove.Istovremeno, djeca iz Mobilnog vrtića su u ovoj ustanovi imala svoju likovnu radionicu,a za kraj projekta „Mobilnog vrtića“ sa svojim učiteljicama spremili su imalu zabavu sa maskenbalom.Roditeljim
a i djeci u Javnoj ustanovi se pridružio općinski načelnik Armin Halitović i stručna suradnica općinske službe za razvoj Općine Bosanska Krupa Esma Hergić kojima je direktorica ustanove za ovu priliku uručila i posebne zahvalnice za prepoznavanje i provođenje u život ideje „Mobilnog vrtića“.

Oni su od roditelja čuli koliko im je radosti,iskustva,znanja donio ovaj projekat,te izrazili želju da se on nastavi,obzirom da nemaju mogućnosti da njihova djeca redovno i svakodnevno borave u Vrtiću.Razlozi su brojni,ali ipak najvažnije je ono što su roditelji primjetili u socijalizaciji svoje djece.Njihovo zadovoljstvo ih je opredjelilo ih je da izraze svoje želje općinskom načelniku da „Mobilni vrtić“ ponovo dođe u njihove sredine.

Pogledali su zajedno sa roditeljima,djecom i uposlenim i polusatni film o učenju i druženju u bosanskokrupskom Mobilnom vrtiću koji je potpisao već nagrađivani učenik za filmske uradke Aid Bešić.

Odgovor koji su roditelji dobili je nedvojbena želja i obaveza za stvaranje što boljih uvjeta za život što više djece bosanskokrupske općine ,osobito kada je u pitanju njihovo obrazovanje i odgoj u ranom dobu .Tu nedvojbenost za nastvak projekta u najskorije vrijeme je izrekao općinski načelnik.

Ovaj projekat je dio većeg programa pod nazivom „Unapređenje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi“ Vijeća Europe ,u okviru kojeg se realiziralo se 35 projekata iz sedam zemalja jugoistične Evrope.
Općina Bosanska Krupa zahvaljući dobrom projektu koji je stigao iz Dječjeg vrtića Bosanska Krupa je uspjela bitio dio ovog zahtjevnog procesa i biti odabrana za finasiranje.Jedinstvenost projekta,prvenstveno zbog pružanja prilike djeci koja nemaju prilike biti svaki dan u Vrtiću opredjelila je da Općina Bosanska Krupa izdvoji i potrebnu finansijsku podršku koju je zahtijevao projekt.

Ukupna vrijednost projekta koji se počeo implementirati u Bosanskoj Krupi a čiji je nosilac Javna ustanova „Dječiji vrtić i dom učenika je blizu 40.000 KM .Najviše novca ,ukupno 23.283 KM potrošeno je za nabavku i prenamjenu kombi vozila koje je preuredjeno u ugodan prostor za predškolsko obrazovanje djece. Projekat se realizirao tako da je „Mobilni vrtić“ svakog radnog dana u odredjeno vrijeme dolazio u naselja sa ciljnim grupama djece i tu se zadržava 90 minuta. Tokom boravka u odredjenom naselju djeca koja u Mobilnom vrtiću imala su približno isti program rada kao i djeca koja redovno pohadjaju ovu predškolsku ustanovu.

Sa djecom u projektu „Mobilni vrtić“ uspješno i samnogo znanja i ljubavi je radila učiteljica Samira Besic,dok su u projektu „Rastimo zajedno“ uspješnu edukaciju roditelja provodile certificirane učiteljice učiteljice Almira Šertović, Adna Bešić i Mirela Dizdarević.

U Javnoj ustanovi „Dječji vrtić i dom učenika“ Bosanska Krupa uspjeh nije došao slučajno.Iza ovog i brojnih projekta je naporan rad.Rad za primjer,prilagođen cjelokupnoj situaciji u društvu,bez predavanja,uz iznalaženja puteva do uspjeha ,prvenstveno iz ljubavi prema svojoj odabranoj profesiji posvećenoj odgoju i obrazovanju najmlađih.

Brojni su projekti koji su zadnjih godina uspješno realizirani u Javnoj ustanovi „Dječiji vrić i dom učenika“ u Bosanskoj Krupi.

Tome je doprinjeo dobro organizirani timski rad,dobre i kreativne ideje i okrenutost aplikacijama na javne pozive domaćih i međunarodnih organizacija,dobra suradnja sa roditeljima djece i veliki broj prijatelja vrtića koji su prepoznali ambiciozni plan unaprijeđenja svih segmenata koji su ovu predškolsku ustanovu pretvorili u jednu od najsavremenijih na našim prostorima.

Uz takav rad,u svim projektima, za iskrenog partnetra ova ustanova je imala Općinu Bosanska Krupa .Svi projekti su imali sve vrste podrške uključujući i onu najvažniju-finasijsku.Nenadležnost lokalne uprave u ovoj oblasti nije bila smetnja da se unaprijede uvjeti u kojima borave, odgajaju se i obrazuju djeca u predškolskom uzrastu kroz brojne ,pa projekt Mobilnog vrtića.

I kako u ovoj ustanovi uvijek želi više postići ,tako se započelo sa projektima pomoću kojih su započeli rad sa djecom koja su pripadala marginiliziranim grupama,radeći uporedo sa njihovim roditeljima .Iskustva iz takvih projekta su bili osnova za njihovu ideju da prvo sačine projekat koji su nazvali „Mobilni vrtić“,potom da ga predstave i dobiju podršku kroz projekat Vijeća Europe.Općinski načelnik je prepoznao preporuku općinske službe za razvoj,obezbjeđen je finasijski udio lokalne zajednice i otpočeo je projekt koji je mnogo radosti donio svima onima koji su u njemu učestvovali,a ponajviše zadovoljnim roditeljima djece i samim predškolarcima sa četiri lokacije Općine Bosanska Krupa:Ljusine,Velikog Radića,Ostružnice i ulice Prvomajske.

U tim mjestima je po rasporedu ,sa posebno opremljenim kombijem i učiteljicom odvijalo se predškolsko obrazovanje najmlađih koji iz više razloga-bilo zbog finansijske situacije,udaljenosti ili drugih razloga, nisu u prilici da prođu kompletan program ovog vida obrazovanja.

Zadovoljstvo djece i roditelja na kraju jednogodišnjeg projekta,njihovi utisci koje su brižljivo sakupljali od septembra mjeseca prošle godine kada je počeo rad sa djecom, prvenstveno o promjenama koje su primjetili kod svoje djece,kao i želja da se ovakvi projekti nastave – najbolji su certifikat da se ovim projektom treba ponositi.

Zato ni ne čudi želja svih u Javnoj ustanovi „Dječiji vrtić i dom učenika“ da pokucaju na vrata donatora,pa i drugih organizacija da obezbijede sredstva za nastavak putujućeg vrtića idalje.Ističu u ovoj ustanovi da bi najviše voljeli da se u ovom projektu nađe i nadležno kantonalno ministarstvo,te da bi bili radosni da „Mobilni vrtić“ dobiju i drugi vrtići ,pa da kako je sad općina Bosanska Krupa prepoznatljiva kao jedina općina sa ovakvom praksom i Unsko –sanski kanton postane i prvi kanton u kojem je ovakva praksa zaživjela.
Za budućnost u ovoj ustanovi,kada je u pitanju ovaj projekat znaju: da imaju osposobljen i projektu posvećen kadar,imaju i posebno uređeneo kombi-vozilo iz prve godine projekta,a uz to već su unaprijed dobili i podršku općinskog načelnika koji za punu mobilnost u obuhvatu djece predškolskim obrazovanjem uvijek ima podršku i zakodovnog tijela u vlasti Općine Bosanska Krupa.

Svi oni zajedno pozdravljaju uspješan rad ove ustanove koja poštujući osnovne smjernice razvoja u zaista teškom vremenu, na prvo mjesto stavlja brigu o mladim stanovnicima našeg grada,nadajući se da će doći vrijeme kada će predškolsko obrazovanje biti zakonski obavezno za svu djecu.

Izvor: Radio bk

(usk24.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime