Bosanska Krupa: U centru grada pojavio se rascjep u zemlji

0
7

Bosanska Krupa: U centru grada pojavio se rascjep u zemlji

Bosanska Krupa – Obilne kišne padaline u posljednjih nekoliko dana prouzrokovale su porast vodostaja na svim vodotocima na području općine Bosanska Krupa.

Rijeka Una se još uvijek nalazi u svom koritu, ali probleme pričinjavaju manji vodotoci, podzemne i površinske vode, koje su prouzrokovale plavljenje pojedinih dijelova te općine, a najviše poplavljenih objekata je u Zalugu i Govedarnici.

U blizini zgrade Općine, u Parku prijateljstva, danas se pojavio i rascjep u zemlji u koji je prema prvim nalazima propalo oko 3 kubna metra zemlje, a na njegovom dnu vidljive su podzemne vode.

Radnici komunalnog poduzeća preventivno su ogradili znatno širi krug oko nastalog rascjepa, koji će se pratiti narednih dana, dok se ne utvrdi o čemu se zapravo radi.

Najveći problem je oštećenje drvenog mosta, zbog čega je danas zasjedao Stožer Civilne zaštite općine Bosanska Krupa i donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Naime, zbog visokog vodostaja Une most je tijekom noći znatno oštećen.

U slučaju njegovog urušavanja, pored prekida ove pješačke komunikacije, bez vodosnabdijevanja bi moglo ostati više od 10.000 stanovnika lijeve obale Une u Bosanskoj Krupi.

Radi se o naseljima Jezerski, Mahmić Selo i Pištaline, jer vodovodna infrastruktura prolazi ispod mosta, čijim bi urušavanjem bila prekinuta.

Odlukom o proglašenju stanja prirodne nesreće naloženo je nadležnoj općinskoj službi da u skladu s već postojećim projektom rekonstrukcije i sanacije mosta pripremi predmjer i predračun, te troškovnik, kako bi se što prije pristupilo proceduri izbora najpovoljnijeg ponuđača radova.Zatraženo je i da se zabrani upotreba mosta za prelazak pješaka, dok se on ne sanira.

Iako su na mostu već ranije postavljene oznake da je stavljen van upotrebe, mnogi to ne poštuju i na svoju odgovornost prelaze most.

Ovakvo ponašanje pojedinaca može prouzrokovati nesreću, pa je sa današnje sjednice još jednom poslano upozorenje da se most do daljnjeg ne koristi.

(prvi.tv)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime