Bosanska Krupa: proaktivan pristup u privlačenju investicija i poboljšanju uslova za investiranje (Foto)

0
8

Bos.krupa

Bosanska Krupa – Općina Bosanska Krupa već 5 godinu zaredom bilježi pozitivne trendove ekonomskog rasta i razvoja, koji kao izvanredan pozitivan primjer, privlače pažnju cjelokupne društveno ekonomske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Bosanska Krupa ima 29.659 stanovnika, a smještena je na krajnjem sjeverozapadu BiH. Ova općina je tokom ratnih zbivanja početkom devedestih godina pretrpila ogromna razaranja i bila je jedna od najrazrušenijih općina u BiH. Privredna infrastruktura je bila u potpunosti uništena. Oporavak je tekao veoma sporo, a još prije 6-7 godina, ova općina je bila jedna od najnerazvijenijih općina u BiH, koju su karakterizirale dugotrajne i složene procedure, nerazvijena poslovna infrastruktura bez postojanja poslovnih zona, nedostatak interesa investitora, te veoma visoka stopa nezaposlenosti i jedna od najmanjih stopa zaposlenosti tada u BiH.

Međutim, koraci koje je ova općina poduzimala kako bi prebrodila tešku ekonomsku situaciju, su rezultirali da Bosanska Krupa danas bude u fokusu domaćih, ali i stranih investitora.

Općina Bosanska Krupa je u izrazito kratkom vremenskom razdoblju uspjela da izgradi veoma konkurektnu i privlačnu sredinu, te u suradnji sa međunarodnim i domaćim organizacijama i institucijama kontinuirano radi na daljem unaprijeđenju poslovnog ambijenta. U želji da što prije kreira povoljan poslvoni ambijent i privuče investitore, općina Bosanska Krupa je 2011 godine sklopila sporazum o suradnji sa IFC – članicom grupacije Svjetske Banke koji je rezultirao unaprijeđenjem svih administratvinih postupaka i općenito poboljšanjem usluga privrednicima.  Dugotrajne procedure za investiranje su skracene, smanjeni su troskovi investitorima, opcina je promjenila pristup radu sa investitorima.  Suradnja sa grupacijom Svjetske Banke je nastavljena u procesu razvoja postinvesticijske brige prema postojećim investitorima, kao i obuka opcinskih sluzbenika i rad sa potencijalnim investitorima. U ovom periodu, općina Bosanska Krupa je ostvarila suradnju i sa drugim razvojnim programima, uz čiju podršku su nastavljeni pozitivni razvojni procesi u ovoj općini.

Danas, općina Bosanska Krupa investitorima nudi atraktivne lokacije za investiranje, efikasan općinski servis koji olakšava proces investiranja i poslovanja, poticaje koji stimuliraju ulagače, te pruža druge oblike podrške u procesu investiranja, postinvesticijske brige i poslovanja za sva poduzeća. Registracija obrta se u ovoj općini može završiti za 3 dana, dok je za izdavanje građevinske dozvole potrebno 30 dana, odnosno 60 dana u okolnostima kada to uključuje izdavanje suglasnosti sa viših instanci. Općinski načelnik putem Privrednog savjeta održava redovnu komunikaciju sa privrednicima i praktično je svakodnveno na raspolaganju investitorima.

 „Odluka da investiramo u razvoj poslovne zone „PILANA“ je bila od strateškog značaja za privlačenje investitora jer nam je omogućila da imamo konkretnu i kvalitetnu lokaciju koju mozemo ponuditi investitorima. Međutim da bi smo privukli investitore, morali smo pored toga da stvorimo konkurentan i privlačan poslovni ambijent. U tom smislu, posebno su vrijedni projekti koje je općina Bosanska Krupa provela u suradnji sa grupacijom Svjetske Banke, u okviru kojih smo kroz pojednostavljivanje procedura, izlazak investitorima u susret i promjenom mentaliteta drzavnih sluzbenika da su oni tu na usluzi gradjanima,  značajno poboljšali usluge za privatni sektor, te uspostavili sistem postinvesticijske brige o investitorima“ Armin Halitović, Načelnik općine Bosanska Krupa.  

Armin Halitović, općinski načelnik – pokretač pozitivnih promjena

Ambijent koji je izgradila ova općina, veoma brzo je prepoznat od strane postojećih ali i novih investitora, koji su pokrenuli novi val ulaganja, uglavnom (ali ne samo) u metaloprerađivačke kapacitete. Postojeći investitori su ovom periodu uduplali prerađivačke kapacitete, a pojavili su se i novi investitori u oblasti inžinjeringa i razvoja tehnologija. To je rezultiralo rastom industrijske proizvodnje, rastom izvoza i rastom zaposlenosti u prerađivačkom sektoru.

U periodu 2012-2014 godina, ukupan prihod od industrijske proizvodnje je rastao po prosječnoj stopi od 15,6%, dok je u metaloprerađivačkoj industriji zabilježen godišnji rast od 16%.

graf1
Rast obima metaloprerađivačke industrije u mil KM

Općina Bosanska Krupa bilježi kontinuiran rast zaposlenosti, koji ima poseban značaj ako imamo u vidu činjenicu da su nova radna mjesta kreriana uglavnom u prerađivačkom, odnosno u privatnom sektoru. Potvrdu da ova kretanja nisu slučajnost ili posljedica neke opće slike možemo dobiti posmataranjem kretanja na nivou drugih općina ili kantona, koji  u 2015. godini bilježi pad zaposlenosti, koji je posebno izražen u prerađivačkom sektoru.

Kretanje broja zaposlenih u općini B.Krupa
Kretanje broja zaposlenih u općini B.Krupa

 

Poseban optimizam ulijevaju trenutne i najavljene aktivnosti postojećih investitora. Trenutna vrijednost investicija i reinvesticija koje su u toku prelazi 20 mil. KM, dok investitori najavljuju da će u periodu 2016-2017 godina investirati dodatnih 40 mil KM. Kada govorimo o novim investitorima, općina Bosanska Krupa je privukla investitore u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije, koji su ove godine započeli ulaganje u izgradnju značajnih poljoprivredno prerađivačkih kapaciteta. Zahvaljujući svim navedenim investicijama, samo u toku ove godine očekuju se nova povećanja proizvodnje za cijelih 10%, povećanja izvoza za 8%, te novih 250 radnih mjesta, nakon čega će stopa nezaposlenosti biti smanjena za 8%.

U Bosanskoj Krupi se danas nalazi nekoliko veoma značajnih metaloprerađivačkih poduzeća, među kojima su talijasnki SIAC Group – Krupakabine i Bosankar koji proizvode vozila u industriji i poljoprivredi, zatim Novi Most koji proizvodi autobuse i ZAH koji proizvodi dijelove u auto industriji ili ACMA koja je od nedavno počela proizvodnju priključnih mašina u poljoprivredi. Međusobni odnos ovih poduzeća već odavno ima oblik klastera i u narednom periodu je moguće očekivati njihovu intenzivniju suradnju.

Pored metaloprerade, u ovoj općini se ubrzano razvija i drvoprerađivački sektor, koji zajedno sa već spomenutim metaloprerađivačima generiraju najviše radnih mjesta i doprinose rastu prihoda i izvoza kojeg ostvaruju poduzeća na ovoj općini.

Bruto domaći proizvod u općini Bosanska Krupa u 2014 godini imao je nivo od 85.799.000 KM sa godišnjom stopom rasta od 2,14%. Po tom pokazatelju GDP ima blagi rast u odnosu na prethodnu godinu.  Dinamički posmatrano u 2012 godini GDP po glavi stanovnika je porastao za  2,57% u odnosu na 2011 godinu, u 2013. godini je porastao za 2,78% u odnosu na 2012 godinu i 2014 godini je porastao za 2,27% u odnosu na 2013 godinu. Znači da  prosječna stopa rasta GDP po glavi stanovnika u zadnje četiri godine iznosi 2,54%.

Kretanje GDP per capita u opcini B. Krupa
Kretanje GDP per capita u opcini B. Krupa

(usn.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime