Bosanska Krupa: Poslovna zona Pilana već ugostila 13 firmi

0
5

BOSANSKA KRUPA: Poslovna zona Pilana već ugostila 13 firmi

Bosanska Krupa – Općina Bosanska Krupa, kao i mnoge druge u Bosni i Hercegovini, bori se s visokom stopom nezaposlenosti, koja doseže 30 posto. U tu svrhu u posljednjih nekoliko godina intenzivirane su aktivnosti na izgradnji Poslovne zone “Pilana“ s ciljem privlačenja domaćih i stranih investitora i otvaranja novih radnih mjesta. U “Pilani“ danas radi 13 firmi, koje zapošljavaju 270 radnika, a ukupna vrijednost svih investicija veća je od 20 miliona KM.

Urađena infrastruktura

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović izjavio je da Pilana raspolaže s još desetak dunuma slobodnog mjesta i da se intenzivno radi na proširenju zone.

– Uz poslovnu zonu granični Una-Om d.o.o. u stečaju i Krupatrans i planiramo s privrednicima otkupiti zemljišta ovih firmi i proširiti “Pilanu“. Unutar poslovne zone urađena je sva infrastruktura osim asfalta. Voda, struja, telefon, kanalizacija i oborinske vode su riješene. Kad dobijemo nova sredstva, završit ćemo i asfaltiranje – napominje Halitović.

Poslovna zona Pilana radila se u nekoliko faza: Nakon kupovine zemljišta, krenulo se u mašinsko i ručno uklanjanje šiblja i niskog rastinja, te stabala s vađenjem panjeva. Mašinski i ručno uklonjeni su ostaci objekata stare pilane, nakon čega se pristupilo izgradnji putne i komunalne infrastrukture.

Prvorangirani projekt

Halitović kaže da u Pilani radi 13 firmi koje zapošljavaju 270 radnika, a pretežno se radi o metalskoj industriji, procesnom inženjeringu, trgovačkim i uslužnim djelatnostima.

– Neke od firmi su Bosancar, ZAH, Bingo, Reni inženjering, Acma, te male lokalne firme. Do sada smo investirali 186.000 KM u “Pilanu“, a ova poslovna zona bila je prvorangirani projekt zona po izboru Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i UNDP-a – rekao je načelnik općine Bosanska Krupa.

(faktor.ba/cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime