Bosanska Krupa: Općinski razvojni tim s Partnerskom grupom u realizaciji razvojnih projekata

0
13

nvbmncvmvmmmmmmmmmmm-530x336 (1)Bosanska Krupa – U Bosanskoj Krupi je održan sastanak Partnerske grupe za razvoj općine Bosanska Krupa u okviru participatorne implementacije razvojne strategije lokalne zajednice do 2020. godine.

Općina Bosanska Krupa je među prvim općinama u BiH koja je krenula sa donošenjem strateškog, dugoročnog dokumenta kao osnove za planiranje i implementiranje razvojnih projekta, uz uvažavanje evropskih mjerila. Iskustvo, opredjeljenje za takav način rada, uslovili su da Općina Bosanska Krupa uđe u krug općina koje je odabrao UNDP da pripreme, izrade i usvoje aktuelni razvojni dokument, po jedinstvenoj metodologiji zasnovanoj na participatornom pristupu, odnosno učešću svih aktera lokalne zajednice važnih za razvoj, pa je tako početkom 2011. donesen novi strateški dokument za period 2011. – 2010.

Članovi Partnerske grupe imaju ulogu u implementaciji Strategije razvoja naše općine sa uspostavom specifične odgovornosti i saradnje u procesu operacionalizacije i sveukupne implementacije lokalne Strategije između Razvojnog tima i Partnerske grupe. Tema današnjeg sastanka bio je plan implementacije Strategije za 2014. godinu.

Na sastanku u okviru UNDP projekta II, osim načelnika Armina Halitovića, prisustvovali su članovi Općinskog razvojnog tima, predstavnici lokalne uprave, nevladinih udruženja, predstavnika privrednika, javnih ustanova i poduzeća sa područja bosanskokrupske općine.

U uvodnom izlaganju, načelnik Općine Armin Halitović se osvrnuo na realizirane projekte u 2013. godini, odnosno njihovom finansiranju iz općinskog budžeta. Govorio je i slaboj, odnosno nedovoljnoj komunikaciji između lokalne uprave i privatnih poduzetnika što rezultira manjkom zajedničkih inicijativa i realiziranih projekata.

Koordinatorica Općinskog razvojnog tima Asima Mušić prilikom obraćanja podsjetila je na ulogu i odgovornost Partnerske grupe kao i na značaj dobre saradnje između Općinskog razvojnog tima, Partnerske grupe i lokalne uprave. Osim toga, prezentirala je plan implementacije Strategije za 2014. godinu. Kaže da su nakon sektorskog rada u grupama doneseni zaključci prisutnih članova Partnerske grupe na ponuđeni plan implementacije koji će biti dostupni javnosti sve do 6. januara do kad traje javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Bosanska Krupa.

Završne riječi ovog pripremnog sastanka za realizaciju strateških razvojnih projekata odnosile su se na preporuku predstavnika UNDP-a na poticanje jačeg utjecaja svih struktura u lokalnoj zajednici u kreiranju, provođenju i iznalaženju sredstava za finasiranje projekta u ovoj godini, kao i otklanjanju nedostataka u internoj komunikaciji lokalne uprave i ostalih članova Partnerske grupe. Prema njihovim riječima, i u drugom dijelu projekta UNDP-a vezanog za implementaciju strateškog razvojnog dokumenta, lokalnoj upravi bit će pružena sva pomoć, kako savjetodavna, tako i finansijska kroz javni poziv za predlaganje projekata na koji mogu aplicirati njeni lokalni partneri.

Generalni cilj ovoga projekta je, kako su rekli, da i ostale općine, u oba entiteta, svoje strateške dokumente prilagode jedinstvenoj metodologiji izrade i primjene, kako bi se funcionalnije mogao pratiti učinak, razmjenjivati dobre prakse i kako bi se potaknula saradnja između općina i entiteta, kao najbolja osnova za zajedničko kandidiranje velikih projekata prema fondovima Evropske unije, gdje ima najviše novca otvorenog za podržavanje projekata koji generalno utječu na razvoj općina, entiteta i cijelog bosanskohercegovačkog društva.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime