Bosanska Krupa: Održan sastanak Privrednog savjeta

0
4

BOSANSKA KRUPA: Održan sastanak Privrednog savjeta

Bosanska Krupa – U Bosanskoj Krupi je održan treći sastanak Privrednog savjeta na kojem je prezentirana analiza rezultata istraživanja privrednog sektora o uslovima poslovanja na prostoru općine. Na sastanku se govorilo i o problemima s kojima se susreću privrednici kako u Bosankoj Krupi tako i šire.

Istraživanje je provedeno kroz proces BFC certificiranja u junu i julu ove godine. Anketirano je 29 privrednih društava i 21 poduzetnik, registrovani kao fizička lica. Obuhvaćene su djelatnosti proizvodnje, usluga i trgovine.

Cilj ankete je bio da se utvrdi stanje poslovne klime na nivou općine kao i zadovoljstvo privrednika sa lokalnom upravom i uslugama koje ona pruža.

Na dan anketiranja u privrednim društvima je bilo 366 zaposlenih, a kod poduzetnika registriranih kao fizička lica 57.

Od ukupnog broja ispitanika obuhvaćenih anketom16,4% su privredna društva i poduzetnici koji se bave proizvodnjom, 50,9% se bavi raznim vrstama usluga i 32,7% su registrirani u oblasti trgovine.

Podaci govore i to da samo 4.68 % anketiranih privrednika nema problema sa nedostatkom radne snage prilikom popunjavanja slobodnih radnih mjesta, kao i to da se u 2015. godini, za sva anketirana lica, planiraju zaposliti 43 osobe.

Problemi s kojima se kod radne snage susreću privrednici su deficitarna zanimanja, nepostojanje zanimanja u obrazovnom sistemu, nedostatak znanja i vještina, nedostatak radnog iskustva itd.

Nisu to naravno jedini problemi, na sastanku izneseni od strane privrednika, članova Privrednog savjeta izneseni i drugi, između ostalih tu su: sporo donošenje regulacionih planova, nepoštivanje standardizacija, nepostojanje inkubatora za podršku start-up biznisima, rad na crno i nedovoljan inspekcijski nadzor itd.

Tokom razgovora s privrednicima načelnik Općine Armin Halitović kaže kako je svjestan svih problema, međutim većina njih nije u nadležnosti organa uprave, ali naglašava da postoji volja da se ti problemi u saradnji sa privrednicima sistemski rješavaju za šta treba vremena.

Sastanku Privrednog savjeta prisustvovali su i predstavnici partnerskih organizacija. Haris Komić iz Plod Centra kaže kako je ideja da krož druženje sa privrednicima izdvoje stvari na koje realno mogu djelovati.

To će i učiniti do narednog sastanka. Privrednicima je data mogućnost da identificiraju najviše tri problema. Za one probleme koji se najčešće javljaju i koje je delegirala većina privrednika prioritetno će se tražiti rješenje.

Cazin.NetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime