Bosanska Krupa: Obilježena godišnjica prve bitke na Ostružnici

1
276

Bosanska Krupa – Brojni mještani, borci sa ovog područja koji su bili pripadnici brigada 5. korpusa Armije BiH, općinski načelnik Armin Halitović, ratne starješine 511.slavne i brojni gosti, danas su odali dužnu počast svima šehidima i poginulim borcima, a posebno onima koji su prije 21 godinu bili sudionici bitke za Ostružnicu.

Obilježavanje je započelo maršem „Ostružnica 94 – Ostružnica 2015“ u organizaciji udruženja Cer-Ostružnica ispred Centralnog šehidskog mezarja u Bosanskoj Krupi, gdje proučena Fatiha za sve šehide i položeno cvijeće na spomen-obilježje. U maršu su učestvovali građani i članovi Planinarskog društva „Grmeč“, a prošli su slavni put oslobodilaca pod vodstvom Nermina Šabića, pripadnika Hamzi 505. viteške brigade i mještanina Ostružnice.On je na svakom značajnijem mjestu za bitku koja je vođena 31.oktobra na 1. novembar  1994. opisao herojsku borbu oslobodilaca.

U Halkićima, na mostu, u rijeku Unu je spušten po jedan cvijet za svakog poginulog u ovoj bici, a po buket za dva najdraža komandanta – Mirsada Crnkića i Izeta Nanića. Iz Halkića su učesnici nastavili put preko Kutanje do Cera, Johovice, sve do šehidskog spomen-obilježja na Ostružnici.

Jedan od ratnih komandanata 511. slavne Husnija Avdagić je sa vojnog aspekta istaknuo genijalnu ideju kojom se Ostružnica i Bosanska Krupa trebala osloboditi jeseni ’94-te godine,a zalog toga je bila besprijekorna suradnja dvije brigade – bosanskokrupsske i bužimske.

Ministar u vladi Unsko-sanskog kantona Abid Mulalić je zahvalio svima onima koji se sjećaju i koji obilježavaju značajne događaje i prenose ih mladima kojih je na ovoj svečanosti bio veliki broj.

Komandant 505. viteške Sead Jusić  je posebno naglasio da je općina Bosanska Krupa u odbrambeno-oslobodilačkom ratu imala dvije brigade i da nije nimalo slučajno što su te dvije brigade uvijek imale jedinstven pristup i ciljeve i da su sve borbene zadatke zajednički uspješno realizirali. Svaki zadatak, ma koliko bio težak, najradije se obavljao u sadjejstvu sa 511.slavnom bosanskokrupskom, dodao je Jusić

Bitka za Ostružnicu je važna stoga što je tada možda i velikim vojnim silama bilo nezamislivo da odrade forsiranje rijeke s borcima koji su većinom neplivači i to u  vrijeme visokog vodostaja Une, dok ih je neprijatelj promatrao sa okolnih brda. Uspjelo je to bužimskom bataljonu koji se jednim gumenim čamcem, u koji je moglo stati svega 20 boraca, na drugu stranu prebacio za jednu noć. Moglo se tako jer je akciju osmislio i zajedno sa borcima proveo legendarni komandant rahmetli Izet Nanić, rekao je tada operativac u 505-toj viteškoj Šefik Veladžić.

U ovoj bici bili su i pripadnici 506. velikokladuške, kazao je Agan Elkasović koji je njome komandovao.

Ostružnica je poslije odsudne bitke kojom su srpskom agresoru naneseni ogromni gubici u komandnom sastavu, živoj sili i materijalno-tehničkim sredstvima, bila slobodna deset dana. Nažalost, jačina  neprijateljskih snaga nije dopstila da se u potpunosti realizira plan i da se do ovih boraca probiju druge jedinice Petog korpusa. Zbog toga su borci sa Ostružnice, teška srca, misleći na brojne saborce koji su u tih deset dana slobode ugradili svoje  živote, morali  ponovo na drugu stranu rijeke.

Konačno oslobođenje Ostružnice i u drugom pohodu je bilo neophodno da se oslobodi Bosanska Krupa.

Udruženje građana Cer danas je, uz podršku Općine Bosanska Krupa i Ministarstva za pitanja boraca, za sve goste i mještane pripremilo narodni ručak, sa željom da kao što je ove godine bilo mnogo više građana na ovom mjestu, dogodine bude još više.

 

(usn.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime