Bosanska Krupa: Obilježena 23. godišnjica formiranja 511. slavne bbr.

0
57

FOTO - BOSANSKA KRUPA: Obilježena 23. godišnjica formiranja 511. slavne bbr.

Bosanska Krupa – Jučer je u Bosanskoj Krupi nizom prigodnih aktivnosti obilježen Dan 511. slavne bbr., odnosno 23. godišnjica njenog osnivanja. U prijepodnevnim satima delegacije su obišle mezarja i spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi, ali i u drugim gradovima gdje su ukopani borci proslavljenje brigade a to su Cazin, Bužim i Bihać.

Borci i starješine 511. slavne u sali Doma kulture promovisali su brošuru „Branili su Bosansku Krupu 111. BKpbr. – 511. Sbbr Branili su BiH“, treću od ukupno četiri koje su pripremili s ciljem obilježavanja 20 godina slobode u Bosanskoj Krupi. Njen autor je general Fadil Hasanagić, a saradnici, prije svega suborci i prijatelji, Husnija Avdagić, Hašim Đulić, Ferid Emrić, Alija Kurtović, Ismet Mujanović, Edin Pašalić, Husein Ramić, Senad Saračević i Hilmija Suljić.

„Prva ratna godina je godina odluka za opstanak naroda Bosanske Krupe. Devedese treća godina je godina borbi i stradanja i poslova oko borbeno-formacijske strukture 111. brigade koji su nastavljeni tokom prvih mjeseci te godine, poseban akcent je stavljen na obuku komandi jedinica i stvaranje preduvjeta za izvođenje borbenih dejstava. Uporedo sa ovim aktivnostima brigada je izvela značajna borbena dejstva samostalno i u sadejstvu sa drugim jedinicama Petog korpusa. Devedeset četvrta godina – ratna i teška. Godina intenzivnih dejstava na dva fronta, godina čuvenih ofanziva i odsudnih bitaka. Devedeset peta godina -godina pobjeda. U toj godini sila popušta pred junaštvom. Posustaje neprijatelj, ali do zadnjeh daha, do zadnjeg časa drže se najteža uporišta sa kojih je četiri godine sijana smrt. Teške bitke su vođene u posljednjim danima rata. Ginulo se do posljednjih sati, jer neprijatelj nije prestajao da bude neprijatelj. 511. slavna brdska brigada nastavljala je i u tim danima svoj oslobodilački put do povratka domovima mira i slobode, nastavlja svoj borbeni put sve do prelaska na desnu obalu rijeke Une i do oslobađanja svog grada“, kaže general Fadil Hasanagić i naglašava da se o svim ovim borbama može detaljnije pročitati u brošuri, posebno u četvrtoj koja je u pripremi a koja će govoriti o završnim operacijama za oslobođenje.

Potom je u Gradskoj galeriji otvorena kolektivna izložba članova Kluba umjetnika „Feniks 511. slavne bbr.“

„Ovo su radovi nastali u periodu od 1992.-1995. godine. Među prvim nastalim radovima na borbenim položajima su slike Ede Šarića i Ibrahima Bajrića, zatim slike Admira Mujkića, Osmana Hajdarevića, Ibrahima Šertovića, Stanislava Tajića – Cileta, Ismeta Erdića i Huseina Osmanagića. Izložbe su u tom periodu bile postavljane u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši i na drugim mjestima slobodne teritorije. Ukupno je sačuvano 30 autentičnih radova koje predstavljau dio umjetničke historije iz tog peroda“.

Nakon promocije brošure i otvaranja petodnevne izložbe, upriličen je obilazak Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi. U prisustvu Počasnog voda Oružanih snaga BiH cvijeće su položile i Fatihu pred duše 503 poginula borca koji su svoj život ugradili u slobodu i povratak u rodni grad proučile brojne delegacije.

„Danas smo svi u Bosanskoj Krupi sretni i ponosni. Ja koristim priliku da borcima i starješinama 511. slavne, najslavnije od svih slavnih brigada Armije RBiH, čestitam Dan brigade. 511. brigada je ona koja nas je zajedno sa ostalim jedinicama Petog korpusa dovela u Bosansku Krupu, dovela nas u naše domove. Obaveza nas koji smo tu, koji živimo, je da gradimo Bosansku Krupu, baš onakvu kakvu smo zamišljali dok smo živjeli izbjegličke dane“, naglašava načelnik Armin Halitović.

Počast su zajedno sa načelnikom Arminom Halitovićem, borcima i starješinama, boračkim udruženjima i pojedinim političkim strankama odali i ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, premijer USK Izudin Saračević sa kantonalnim ministrom za pitanja boraca i RVI Abidom Mulalićem.

„Svim građanima Bosanske krupe i pripadnicima 511. slavne čestitam ovaj jedinstven jubilej i Dan brigade. Izuzetan je osjećaj biti prisutan ovdje, sa ljudima koji čuvaju uspomene na herojski dio obrane BiH i Bosanske Krupe od 1992.-1995. Posebno čestitam svima onima koji su izradili brošuru. Danas smo evocirali uspomene na te dane i danas smo još jednom ukazali na potrebu da se sačuva dostojanstvo pripadnika Armije BiH, da se nikada ne zaborave bosanski šehidi i njihove porodice, ratni vojni invalidi i da svi skupa činimo na tome da se dostojanstveno odužimo najhrabrijim sinovima jer su oni omogućili da mi živimo u slobodi“, kazao je ministar Bukvarević.

Čestitku svim pripadnicima 511. uputio je i premijer USK Izudin Saračević. Kazao je da je obaveza svih političara da organiziraju i podržavaju ovakve događaje jer je to način da se njeguju i od zaborava čuvaju uspomene.

„Ja imam jedan trajni biljeg u srcu koji se poput srčanog udara zove 511. slavna brdska brigada i imam obavezu da dođem na sva ta obilježavanja koja imaju karakter odmbrambeno-oslobodilačkog rata. Posebno je ovu brigadu krasila ljubav prema svom gradu, prema svojoj općini, to je bila izbjeglička brigada i onaj ko nije razumijevao i ko nije znao o čemu se radi, kada je to spoznao jednostavno je morao da zaćuti. To su bili veseli momci i dječaci koji su svoj elitizam u dobi od dvadeset do dvadese pet godina iskazivali u jednoj besprimjernoj hrabrosti i ostavili su traga diljem Unsko-sanskog kantona, koliko u odbrani, toliko u oslobodilačkim akcijama“, zaključio je premijer Saračević.

Obilježavanje 23. godišnjice formiranja 511. slavne završeno je koncertom Linije života i prijatelja na sportskom igralištu Idrinovac. U pjesmama nastalim tokom rata uživalo je više stotina Krupljana i njihovih gostiju.

(Cazin.Net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime