Bosanska Krupa – Na proljeće sanacija pješačkog drvenog mosta

0
1

BOSANSKA KRUPA: Na proljeće sanacija pješačkog drvenog mosta

Bosanska Krupa – Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i direktorica firme “BC-Gradnja” Fahira Bešić potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na sanaciji pješačkog drvenog mosta u ulici Patriotske lige vrijedan 222.575,00 KM.

Udari jakih vodenih valova uzrokovanih obilnim kišnim padavinama u oktobru prošle godine znatno su oštetili drveni most u Bosanskoj Krupi pa ga čak i učinili nesigurnim za pješake. Zbog toga je Štab civilne zaštite Bosanska Krupa odmah donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće i zabranio korištenje mosta.

S obzirom da sanacija mosta iziskuje značajna finansijska sredstva odmah se krenulo u potragu za novcem. Ozbiljnost situacije i poziciju u kojoj se nalazi Općina Bosanska Krupa vrlo brzo su shvatili i pomogli Federalni i Kantonalni štab civilne zaštite.

“Već se godinama priča o dotrajalosti drvenog mosta u Bosanskoj Krupi i evo došlo je vrijeme da ga u potpunosti rekonstruišemo. Vjerujem da bi sanacija, ako vremenske prilike dozvole, mogla biti završena do Unskih lađara. Zbog toga smo i malo ranije krenuli sa aktivnostima, proveli postupak i izabrali izvođača koji ima dovoljno vremena da se pripremi. Nadamo se da neće biti visoke vode, da ćemo moći odmah na proljeće pristupiti sanaciji i da ćemo taj posao na zadovoljstvo građana uspješno i završiti. Imamo 40 hiljada maraka iz budžeta Općine Bosanska Krupa, po 20 hiljada maraka iz Federalne i Kantonalne civilne zaštite. Imamo određen dio sredstava planiran u budžetu Općine, a evo nadamo se da će se ispuniti i obećanje federalnog premijera Novalića da će sanaciju mosta pomoći sa 100 hiljada KM.” ističe načelnik Halitović.

Radovi na drvenoj konstrukciji podrazumijevaju zamjenu dotrajalih šipova ispod vode, zamjenu dva jarma, tri polja rasponske konstrukcije i zamjenu ograde na mostu kao i zaštitu čeličnih dijelova kontrukcije.

Bitno je napomenuti da se sva drvena konstrukcija, za razliku od ranije, izvodi od rezane građe lišćara kako bi se povećala trajnost mosta, te da će isti u potpunosti zadržati svoj oblik i prepoznatljivi izgled.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime