Bosanska Krupa: Mjesta na kojima se priređuju igre na sreću ne smiju u blizini školskih i vjerskih objekata

0
1

Bosanska Krupa: Mjesta na kojima se priređuju igre na sreću ne smiju u blizini školskih i vjerskih objekata

Bosanska Krupa – U Bosanskoj Krupi je održana ponovljena 42. sjednica Općinskog vijeća. Da podsjetimo da je prije dvadesetak dana ova sjednica prekinuta jer nije usvojen dnevni red. Ovaj put politički subjekti zastupljeni u Općinskom vijeću Bosanska Krupa su se malo bolje pripremili pa su usvojene sve tačke koje su bile na dnevnom redu, a gotovo sve su usvojene sa minimalno dovoljnih 13 glasova.

Izvještaji o izvršenju prihoda i rashoda te trošenju sredstava budžetske rezerve za prvih šest mjeseci izazvali su najviše polemike i diskusija. U konačnici su usvojeni sa 13 glasova. Izvršenje prihoda je 51,10 posto i za 22,65 % veći u odnosu na prošlu godinu. Porezni prihodi su manji od planiranih i iznose 45,27 dok su neporezni prihodi viši od planiranih i iznose 54,84% od plana. Tekuće su potpore ostvarene u visini od 92,83% od planiranih i to je više za 43,96% u odnosu na prošlu godinu. U drugom pokušaju usvojena je i Odluka o prodaji nekretnine – neizgradjenog gradjevinskog zemljišta u obuhvatu Regulacionog plana „Poslovna zona Pilana“.

Zainteresiranih investitora ima i samo se čekalo odobrenje Općinskog vijeća da se raspiše javni poziv za kupovinu zemljišta kako bi se u ovoj zoni uskoro izgradio još jedan objekat. Usvojen je i prijedlog odluke o izradi regulacionog plana „Industrijska zona Halkići “ te prijedlog odluke o uslovima, načinu i ispunjenosti prostorno tehničkih uslova za rad casina, kladionica i automat klubova na području općine. Ova odluka reguliše da kladionice, casina i druga mjesta na kojima se priređuju igre na sreću ne smiju otvarati 200 metara od školskih i vjerskih objekata i da Općini moraju plaćati taksu od 500 KM. Odobren je način i uvjeti prodaje montažnih devastiranih i čeličnih objekata u obuhvatu Poslovne zone „Vatreni mlin“, a sredstva dobijena ovom prodajom upotrijebit će se za uređenje Poslovne zone. Usvojen je i prijedlog pravilnika o izmjeni pravilnika o vrstama, kriterijima i načinu raspodjele novčanih sredstava iz granta za razvoj poljoprivrede jer je nevladina organizacija Muslim Aid ponudila Općini da se uključi u projekat kroz koji bi iduće godine uzela značajnije učešće u nabavci, montaži, edukaciji i sadnom materijalu za najmanje 30 plastenika, uz subvencioniranje Općine.

Raspravljalo se i o prijedlogu zaključka kojim je preporučeno direktorima srednjih škola da što prije urade elaborate i upute ih nadležnom ministarstvu kako bi se u narednom periodu mogla donijeti i adekvatna odluka o promjeni zanimanja koja se izučavaju u Bosanskoj Krupi.

(cazin-danas.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime