Bosanska Krupa: Mevlud u Mahmić-Selu i džematu Jezerski-Dijelovi

0
0

Bosanska Krupa – Džemat Mahmić Selo, se je pridružio grupi džemata koji su organizirali svečanosti povodom mjeseca mevluda. Imam ovogo dzemata Ekrem ef. Mehulić, je od onih imama koji zele da rade sa svojim dzematlijama i promovisu svoj dzemat u dobru.

Naravno, bez truda imama i njegovog znanja i želje bilo bi skoro nemoguće napraviti svečanost na kojoj će džamija biti ispunjena do posljednjeg mjesta, a programski sadrzaj biti privlačan i zanimljiv.

Ne treba zanemariti ni trud dzematskog odbora, koji je dosao na ovu divnu ideju, i bio spreman podrzati da se ovaj mevlud desi i ugosti nama u Krajini uvijek drag gost, hafz. Husein ef. Čajlaković.

Zajedničkim snagama i imam i džemat mogu učiniti lijepe i korisne stvari, ako postoji volja i želja. Na svečanosti su bili prisutni Muftija bihaćki Hasan ef. Makić,  imami naseg medzlisa kao i učači ilahija i kasida, a specijalan gost predavač je bio hafiz Husein ef. Čajlaković, koji je dosao iz daleke Zenice da nam unese pozitivne energije i nabaci osmjeh na lice, te ostavi dosta zanimljivih i korisnih uputa i savjeta. Lijepo je proteklo druzenje u Mahmićima, i nadamo se ponovnom susretu,  akobogda i iduće godine u sličnom ambijentu ili jos boljem. U džematu Jezerski-Dijelovi, kod Bosanske Krupe je već tradicionalno da se svake godine, ovim povodom okupimo u našoj džamiji, i prisustvujemo veoma lijepom programu i zajedno činimo prelijepu i toplu atmosferu, u džamijskom ozračju i ambijentu.

Petak, 25.12.2015. od Akšama do Jacije, džamijski safovi su bili pretijesni da prime sve posjetioce, ali mnogo ljudi u džamiji je upravo to što čini najljepši detalj ove svečanosti.

Velika je čast i zadovoljstvo, bila da nas ovom prigodom posjeti, imam Zagrebačke džamije, mr. Mirza ef. Mešić, koji je na sebi svojstven način, govorio o životu našeg uzora i prvaka, i usporedio nas danas na spram prve generacije vjernika. Na sve nas prisutne je sotavio izuzetan dojam.

Na mevludu su bili skoro svi imami sa područja medžlisa Bosanska Krupa, ali i imami okolnih medžlisa, kao i vrsni učači Kur’ana časnog i ilahija.

Poseban dojam je ostavio hafiz Edin Fajković učenjem Kur’anskih odlomaka kao i Elvis Bilal Ćejvanović koji je sve prisutne oduševio izvodjenjem ilahija i kasida. Oni su nam došli kao studenti Islamskog Pedagoškog Fakulteta u Bihaću, i ukrasili nam našu večer.

Prisutnima se obratio Alem ef. Crnkić, gl.imam medzlisa Sissak, i ukratko predstavio knjigu Muhammed a.s. poslanik čovječanstvu, koju je naš gost predavač napisao i sav trud i prihod od prodanih knjiga uvakufio za budući Islamski centar u Sisku, te je ovu noć prdan znatan broj knjiga i uvakufljena već značajna sredstva od naših džematlija.

Džematski odbor Jezerski-Dijelova, se je potrudio, i organizirao prelijepo druženje, na čelu sa predsjednikom Admir Harčevićem i imamom prof. Muhamed ef. Begićem, te se nadamo da će i u budućnosti biti još ovakvih i ljepših okupljanja akobogda.

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime