Bosanska Krupa gradi centar za podršku inovacijama, fokus na IT industriji

0
0

5197Bosanska Krupa – Počinju radovi na rekonstrukciji objekta u bosanskorupskoj Poslovnoj zoni „Pilana” namijenjenog Centru za podršku inovacijama koji će kroz programe pružati podršku malom i srednjem poduzetništvu u Bosanskoj Krupi ali i u ostalim općinama Unsko-sanskog kantona. 

Aktivnosti su to u sklopu projekta „Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu – BINOVA”, kojeg provode Razvojna agencija USK sa Općinom Bosanska Krupa, Vladom USK, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Tehničkim fakultetom u Bihaću. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.779,86 KM, od čega je većinu osigurala EU kroz IPA 2011.

Rekontrukcijom objekta i uspostavom Centra za podršku inovacijama želi se stimulisati ekonomski razvoj i zapošljavanje, kroz bolju infrastrukturu i pružanje kvalitetnijih usluga poboljšati poslovno okruženje i operativni okvir za malo i srednje poduzetništvo.
Osim toga, kreirat će se mjere i instrumenti podrške poduzetništvu koji će, bazirani na znanju, savremenim tehnologijama, saradnji sa ključnim akterima u lokalnoj zajednici i stvarnim potrebama na tržištu, biti dostupni svim privrednim subjektima u USK.

„Ovaj centar će biti mjesto educiranja i stvaranja kadrova koji treba da rade u Poslovnoj zoni Pilana, a i šire na području USK. Ovo je prilika da ambijent na kojem radimo već tri godine još dodatno poboljšamo. S obzirom da je Općina Bosanska Krupa jedna od općina koje su potpisale sporazum za dobijanje BFC certifikata kako bi i u međunarodnim okvirima bila prepoznata kao općina sa dobrim poslovnim okruženjem, ta se priča polako zaokružuje. Trenutno imamo četrnaest investitora na području Poslovne zone Pilana i nešto više od 200 radnih mjesta. Drago mi je što smo prepoznati, svakodnevno nas kontaktiraju investitori, raspituju se, naravno put od investiranja nije tako jednostavan i kratak, ali mi smo uporni i spremni da tu priču završavamo”, ističe načelnik Armin Halitović.

Cilj je da se, kako kaže direktor Razvojne agencije USK Haris Komić, uspostavi kvalitetna podrška firmama u Poslovnoj zoni Pilana u Bosanskoj Krupi i firmama u USK koje djeluju u oblasti metaloprerade, drvoprerade, a poseban fokus bit će stavljen na IT industriju.

Uspostava Centra za podršku inovacijama za rezultat bi, kako se moglo čuti, trebala imati povećanje zaposlenosti u sektoru malog i srednjeg poduzetništva za 10%, povećan broj solventnih malih i srednjih poduzeća za 10%, te povećan BDP za 7% do 2018. godine.

(indikator.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime