Bosanska Krupa efikasnija nego Bihać u rješavanju problema pasa lutalica

0
19

Bosanska Krupa, Bihać – U Bihaću je prije nekoliko godina donešena Odluka o obaveznom registru kućnih ljubimaca. Sklanjanje životinja i eutanazija provodi se ako postoje opravdani razlozi za to i u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, piše portal abc.ba.

Kako je portal USN objavio prije nekoliko dana, OV Bosanske Krupe usvojilo je Odluku o držanju i zaštiti domaćih životinja, kućnih ljubimaca i nezbrinutih životinja na području općine, a prema kojoj su predviđene kazne do hiljadu KM za vlasnike pasa i mačaka koji od 1. decembra 2015. ne registriraju svoje ljubimce.

Odluka o obaveznom registru kućnih ljubimaca u gradu Bihaću nije polučila rezultate jer je, prema riječima direktora Veterinarske stanice Bihać, tom prilikom registrovano tek 700 pasa, piše abc.ba. Odluka o obaveznom čipiranju pasa na području grada Bihaća ostala je samo mrtvo slovo na papiru. Mnogi vlasnici pasa se nisu odazvali na akcije čipiranja pasa i onda kada je to bilo besplatno, a kontrole i sankcije faktički ne postoje.

Naime, osnovna svrha čipiranja pasa ljubimaca jeste njihova identifikacija kod  neodgovornog ponašanja vlasnika, jer je veliki broj slučajeva gdje vlasnici puštaju svoje ljubimce na ulicu dok isti nisu sterilizirani niti kastrirani a često ni socijalizirani.

Ovdje je lako zaključiti da taj posao u Bihaću nije efikasno odrađen. Da li možemo i od Gradskog vijeća Bihać u narednom periodu očekivati neke efikasnije mjere po uzoru na Bosansku Krupu, ostaje nam da vidimo.

(usn.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime