Bosanka predsjedavala svjetskim kongresom

0
72

Emina Ejubović uspješna je mlada Zeničanka, ljekar, specijalista ginekologije i opstetricije, doktor znanosti iz oblasti biomedicina i zdravstvo. Radi se o pametnoj, hrabroj i izuzetno elokventnoj 32-godišnjoj doktorici, koja se nije plašila da na početku karijere ode iz jedne sredine u drugu, bitno različitu i tu pokaže koliko vrijedi. Njen rad prepoznaju kolege na svjetskim kongresima.

COGI ambasador

Bila je na sedam svjetskih kongresa i jednom turskom. Godine 2015. u Budimpešti je proglašena za COGI ambasadora za Bosnu i Hercegovinu. Krajem novembra peti put je aktivno učestvovala na svjetskom COGI (Kontroverze u ginekologiji, opstetriciji i infertilitetu) kongresu sa usmenom prezentacijom iz oblasti reproduktivne endokrinologije. Proglašena je za odanog posjetioca COGI kongresa (Loyalty member).

– Moj rad je bio vrlo zapažen i o njemu sam u pauzi diskutovala sa profesorima iz više zemalja. Treći put, nakon Amsterdama i Beča, predsjedavala sam sesijom usmenih prezentacija iz oblasti fetomaternalne medicine, ovaj put sa kolegicom Yael Arbel iz Izraela, koja radi u Laniado bolnici (šefica Odjela fetomaternalne medicine) u gradu Netanya. Preko nje sam upoznala i ostale kolege iz te bolnice, sa šefom ginekologije Mordechaijem Ben Davidom na čelu. Pozvali su me na večeru i druženje te vrlo srdačno uputili poziv da posjetim njihovu bolnicu i budem njihov gost, ispričala nam je Emina.

Objasnila je da se, iako je mlada osoba koja dolazi iz male zemlje i male medicinske ustanove, bez ikakve logistike, ni u jednom momentu nije osjećala inferiorno, te da su je mnoga zvučna imena prihvatila kao ravnopravnog sagovornika.

Na COGI kongresu u Londonu, u novembru 2018, prezentirala je rezultate svog doktorata, a u Beleku je na kongresu čiji je organizator bilo Tursko udruženje za reprodukciju imala dva rada. U maju 2018. Emina je odbranila doktorat iz oblasti reproduktivne endokrinologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje joj je mentor bio prof. dr. Miro Kasum. Profesor je voditelj Odjela za ginekološku endokrinologiju i fertilitet, ginekolog subspecijalista iz humane reprodukcije, istodobno i nastavnik u dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi, kao i na tečajevima stalnog usavršavanja.

U martu 2019. Emina je izabrana u zvanje docenta iz predmeta Ginekologija, akušerstvo i reproduktivna medicina na Sarajevo Medical School, Sarajevo School of Science and Technology (SSST) i imenovana za šefa katedre iz istog predmeta. Nastava se odvija u potpunosti na engleskom jeziku. Po ustaljenoj praksi fakulteta, studenti ocjenjuju kvalitet nastave i katedre u cjelini od 1 do 5. Katedra za ginekologiju je dobila ocjenu 4,96.

Ponos dekana

U ostvarivanju kontakata Emini je pomoglo i znanje stranih jezika. Ona govori šest jezika – engleski, njemački, španski, portugalski, italijanski i turski. Mlada doktorica dolazi iz porodice uspješnih ljekara (majka Emira i brat Malik) i mašinskog inženjera (otac Nedžad), intelektualaca iz Zenice.

Emina i četiri godine mlađi Malik završili su Medicinski fakultet u Sarajevu (Emina je bila student generacije sa prosječnom ocjenom 9,47 i dobitnik je titule Ponos dekana, a Malik je bio najbolji student sa prosjekom 9,1 i dobitnik Srebrene značke UNSA). Malik trenutno pohađa doktorski studij na MF UNSA.

Oslobođenje.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime