Bosanac Andrej Gajić istražuje ajkule za National Geographic: Ovo je uzbudljiv i opasan posao

0
20

Rezultat slika za Bosanac Andrej Gajić istražuje ajkule za National Geographic: Ovo je uzbudljiv i opasan posao

“Tokom života selio sam više od 15 puta, a jedan dio vremena proveo sam i na obali. Ipak, znatno prije toga rodila se u meni ljubav prema moru i svemu što u njemu živi, uz želju da tome posvetim i svoj profesionalni život. Bez obzira na to gdje sam u tom trenutku živio, uvijek sam gledao nekako unaprijed i radio sam na sebi pokušavajući stvoriti priliku tamo gdje je na prvi pogled nije ni bilo, kako bih se makar malo približio poslu koji sam želio raditi”, na početku nam je objasnio Andrej Gajić odakle želja za proučavanjem morskih dubina.

On ističe da je veliku većinu znanja i vještina koje koristi u svom poslu, a i koje su ga dovele ne trenutnu poziciju, stekao isključivo kroz neformalno obrazovanje koje smatra dosta važnijim od onog formalnog koje nam se nameće u društvu.

“Šta god pokušate u državi ostvariti nekim, da kažem, normalnim putem, naravno da je otežano. S jedne strane imate pritisak sredine koja ne želi vaš uspjeh zbog konkurencije koju nosite, čak i onda kad su vaša postignuća dosta iznad prosjeka te sredine, a s druge strane imate pritisak mnoštva frustriranih osoba koje, nažalost, jedino što znaju jeste tražiti izgovore, kritike ili putem nekih lažnih imena kritikovati i blatiti sve što neko kao pojedinac pokušava uraditi, a sami u životu nisu napravili truda kao neko za manje od godinu života da nešto postignu. Ipak, postoji i puno onih koji su spremni dati podršku vašem radu, što i jeste najvažnije. Ne samo u početku rada, već i tokom čitave karijere, podrška društva predstavlja vrlo važan segment”, dodaje Gajić.
Istraživač morskih dubina u National Geographicu

“Ja sam trenutni rukovodilac Odjela Shark Tales pri National Geographicu, gdje sam i član Savjetodavnog odbora za naše istraživače na globanom nivou. Moj angažman u okviru National Geographic Partnersa (nekada primarno za FOX, a danas za Walt Disney) baziran je na mini dokumentarcima koje radimo za neke od naših kanala te i za različite članke koje aktivno pišem za naše medijske odjele. Vrijedi istaći da, gledajući bilo koji od naših kanala, zaista podržavate rad svakog od nas te nam omogućavate da dodatno istražimo neke od najmanje poznatih dijelova Zemlje, ali i da vas inspirišemo da zajedno s nama čuvate našu planetu, kao jedini dom koji imamo”, dodaje ovaj mladi stručnjak.

Gajić ističe kako posao koji on obavlja ne poznaje radnu rutinu te govori kako je svaki dan dijametralno suprotan od onog prethodnog. Međutim, on ugrubo svoj posao dijeli na terenska istraživanja, laboratorijska istraživanja i poslove vezane uz menadžment.

“Kao trenutni rukovodilac odjela, većina mog posla vezana je za raspodjelu kadra i resursa, kao i za godišnje planiranje studija koje ćemo raditi. U okviru svojih terena najčešće putujem duž Mediteranskog i Crvenog mora, gdje radim u kasnim noćnim satima, spuštajući se sam na 30-40 metara dubine na muljevita staništa. U ovim uvjetima vrlo rijetko vidljivost prelazi jedan metar te je sam posao iznimno zahtjevan, težak i opasan. Ipak, ako radite onako kako treba, to je svakako najinteresantniji i najuzbudljivi posao koji nijedan dokumentarac niti članak ne mogu adekvatno približiti. Moj laboratorijski rad vezan je primarno za detekciju, tretman i prevenciju oboljenja koja se javljaju usljed različitih oblika zagađenja”, govori Andrej Gajić.
Poseban fokus na naučnoistraživačkom radu

“Sharklab Adria danas profesionalno radi u okviru podružnica duž Evrope, ali i Azije i Afrike, sa sjedištem na Malti (In-Naxxar). To je institucija čiji sam idejni začetnik, jedan od suosnivača, kao i trenutni generalni direktor. Pošto su brojni međunarodni komitenti prepoznali nedostatak podataka, ali i sam značaj kada je riječ o populacijama ajkula i raža na istočnom Jadranu, mogu s pravom reći da je podružnica koju vodimo na teritoriji Hrvatske, BiH i Crne Gore jedna od najvažnijih i najaktivnijih podružnica koje trenutno imamo – odlikuje se najvećim brojem publiciranih radova (više od 12 godišnje), kao i najvećim brojem ostvarenih projekata (više od deset po istraživačkoj sezoni). Vrlo je izgledno da ćemo naše sjedište premjestiti u zgradu koju planiramo otkupiti u Šibeniku, ali istraživanja na regionalnim nivou (posebice u vodama Neumskog zaljeva) svakako planiramo sistematski nastaviti”, govori Gajić o svom angažmanu u organizaciji na čijem je čelu trenutno, a koja je specijalizirana za proučavanje morskih pasa i raža.

Važno je istaći da je sam početak karijere ovog mladog istraživača bio vezan za njegov volonterski angažman u Shark Trustu u Plymouthu, organizaciji koja se također bavi proučavanjem ajkula i njihovom zaštitom. On ističe kako mu je posebno bila važna podrška koju je od ove organizacije dobijao nekoliko godina.

“Naime, ja sam proveo cijelu godinu početkom srednje škole doslovno u slanju stotina e-mail poruka kako bih našao neko tijelo zainteresirano da pruži podršku i edukaciju koja mi je u tom periodu bila neophodna. Ta institucija je bila upravo Shark Trust. U sklopu svog angažmana radio sam na nekoliko projekata, dok sam publicirao ukupno tri autorska članka, jedan stručni i dva naučna, u njihovom časopisu. Modele rada Shark Trusta dobrim dijelom sam primijenio tokom početka rada Sharklaba koji sada ima dosta sofisticiranije metode rada i istraživanja”, pojašnjava Gajić.
“Zatvorenik” na Sinaju u Africi

Putovanja, kako na terenske ekspedicije tako i na sastanke, predavanja, konferencije i slično, sastavni su dio posla Andreja Gajića. Kroz posao je obišao dosta egzotičnih lokacija, od ostrva između Egipta i Saudijske Arabije, sve do vrhova Kavkaza na granici Rusije i Gruzije.

“Već četiri godine aktivno radim na istraživanjima bolesti morskih pasa u zatočeništvu, koja radim u Turskoj, i ovo predstavlja svakako jedan od najdražih angažmana koje imam. Najinteresantnija anegdota bila bi svakako ona kada sam prošle godine greškom lokalne uprave završio nekoliko dana u pritvoru na Sinaju u Africi. Ako ste gledali emisiju ‘Banged Up Abroad’ koja se emitira na National Geographicu, onda imate potpuni utisak kako je to izgledalo. Nakon optužbi za koje nismo bili uopće krivi, puškama smo otjerani kroz pustinju do improviziranog pritvora, gdje smo bili s još 50 drugih ko zna zašto zatvorenih osoba. Dakako, nakon što su ustanovili o kakvom se propustu radi, dobili smo mnogo izvinjenja te smo bili pušteni dalje. Svakako, jedno od životnih iskustava”, ispričao je Gajić jednu od svojih anegdota s putovanja.

On je trenutno posvećen završetku treće knjige “Ajkule i raže istočnog Jadrana”, koja je rezultat desetogodišnjeg angažmana u Sharklabu Adria, National Geographicu te dva projekta kojima je rukovodio u ime Rufford fondacije. Pored toga, radi i na mehanizmima nastanka i razvoja oboljenja morskih pasa istočnog Jadrana.

klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime