Borislav Herak, srpski vojnik optužen za genocid: Kako zaklati muslimana?! (VIDEO)

1
3831

herakBiH  ̶  Borislav Herak je prvi srpski vojnik koji je optužen za genocid u Bosni i HErcegovini. Prvobitno je osuđen na smrtnu kaznu koja mu je potom preinačena u kaznu zatvora od 20 godina.

Ubio je više od 35 ljudi, a silovao desetine djevojaka, od kojih je neke lično ubio, većinom na području Vogošće koaj je u to vrijeme bila okupirana. Na osnovu njegovog svjedočenja snimljen je i dokumentarni film “Ispovijest monstruma” u produkciji kuće “Saga film”. Borislav Herak je prošao kroz obuku za izvršenje genocida nad Bošnjacima.

Film je dostupan na linku, a isječke iz njegove ispovijesti pročitajte u nastavku članka.

“Za vrijeme mog boravka u redovima srpske vojske obučavao sam se, i od strane Pustivuk Krste – na svinjama, pa nam je tom prilikom Risto rekao da se u pogledu klanja obučimo najprije na svinjama i da ćemo kasnije na takav način klati ljude, to jest muslimane, pa sam u toku obuke zaklao dvije svinje, i rečeno mi je da oborimo na leđa, zatim uhvatimo za uši i nakon toga prerežemo vrat i na takav način postupim i uradim kada uhvatim muslimana.„ (Borislav Herak, fragment br.1)

„…Poslije proteka od 20 minuta, nakon naredbe da izvršim klanje tih ljudi, ja sam na livadi, odmah pored rova, zaklao nožem prvog od njih, koji se zvao Osman a inače ne znam kako se prezivao. Tom prilikom su Ždrale Dragan i Danilo meni pomagali na taj način što su Osmana oborili, odnosno sapleli na zemlju, oborivši ga na leđa, i tom prilikom su ga oni držali za ruke, priljubivši ih za zemlju, a noge je držao priljubljene za zemlju Rade Vrlješ, i poslije toga sam izvadio nož koji se nalazio za opasačem – a inače sam isti dobio po dolasku na položaj Dragače i nož je bio marke „Fanipa”. Ja sam tom prilikom lijevom rukom izvadio nož iza pojasa i sageo sam se tako da sam desnom rukom Osmana uhvatio za glavu, odnosno kosu, stavivši mu glavu na zemlju i lijevom rukom prerezao vrat istoga, jer sam inače ja „ljevak”. Tom prilikom ja sam žrtvu zaklao do kraja, tako da je odmah nastupila trenutna smrt a nisam odvojio skroz glavu od tijela. Poslije toga na red je došao Zijad, tako da sam ja sve to isto ponovio. A poslije Zijada sam na isti način zaklao Ahmeda.” ( Borislav Herak, fragment br.2)

„Po dolasku u Kremeš i u Kremešku četu, ja sam zajedno, mislim da je to bilo negdje desetak dana po mom dolasku, ja sam zajedno sa Damjenović Sretkom, Damjanović Mićom i Draganom išao u restoran „Kod Sonje” u namjeri da silujemo djevojke koje su dole bile prisutne a isto nam je kazao komandir Boro, kao i to da idemo zbog jačanja morala srpske vojske, gdje silujem djevojke po imenu Amela, Fatima, Mejra, Ina, Enisa, Sumbula, Senada, Zehra, Alma, Miša, Sabina, koje djevojke sam ubio nakon silovanja, nakon što sam iste odveo na brdo Žuč, gdje sam ih ubio pucanjem iz vatrenog oružja.” (Borislav Herak, dio fragmenta br. 10)

O silovanju, a potom i ubistvu pomenute Amele, Borislav Herak kaže: “Silovali smo je sva četvorica, jedan za drugim. Opirala se, ali smo je udarili nekoliko puta šakama i šamarima. Miro Vuković kasnije nam je rekao da je možemo voditi gdje hoćemo, jer dolaze nove zarobljenice. Odvezli smo je prema Žuči i tamo joj je Sretko Damjanović pucao iz pištolja u čelo.”

Novinari časopisa Bh dani su uradili itervju sa Borisom, koji je na pitanje „vjerovatno si se družio sa muslimanima kao rođeni Sarajlija?”, odgovorio: „Imao sam puno jarana i komšija muslimana. Uglavnom su svi bili dobri i što se tiče Bajrama, Božića i tako tih praznika, stalno smo posjećivali jedni druge i niko nije na to gledao. Imao sam i postanara muslimana, Izeta sa Vratnika…”

(bosnia.alrasub)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime