Boris Tadić napustio Demokratsku stranku

0
9

download (2)Srbija – Bivši predsjednik Srbije i bivši lider DS-a više nije član ove stranke zbog razgovora o saradnji s Novom strankom Zorana Živkovića.

Bivši predsjednik Srbije i bivši lider Demokratske stranke Boris Tadić saopćio je da više nije član DS-a i da je podnio ostavku na mjesto počasnog predsjednika te stranke.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je tu odluku donio zbog razgovora o saradnji DS-a i Nove stranke Zorana Živkovića.

“Danas sam odlučio da izađem iz članstva u DS-u i dao ostavku na mesto počasnog predsednika zato što se u politički blok oko DS-a vraćaju ljudi koji su joj doneli epitet aferaške i korupcionaške stranke”, rekao je Tadić.

On je naglasio da je jedan od najvećih problema s kojima se suočavao tokom osam godina kao predsjednik stranke bio teret afera i pogrešnih privatizacija upravo iz vremena Živkovićeve Vlade i dodao da je on nosio to teško breme, kao i DS.

‘Standardi ponašanja’

Tadić je kazao da nije postojao nijedan opravdan razlog za to, jer se lično, i u privatnom životu i u političkom djelovanju, vladao po standardima pristojnog ponašanja.

“Gubili smo snagu za politički proces i poverenje građana upravo zbog tih afera, a iz tih godina poznata je sintagma o žutim lopovima i korupcionaškoj stranci. Nisam u tome imao udela, ali sam plaćao ličnu i politčku cenu”, naglasio je Tadić.

On je ponovio da sada novo rukovodstvo DS-a želi u izbore upravo s tim ljudima, s onima koji su DS vodili ka izbornom cenzusu, što je spriječeno 2003. godine.

Tadić je rekao da sada bolje razumije predsjednika demokrata Dragana Ðilasa kada je rekao da mu njegova podrška nije potrebna u ovim predstojećim izborima.

Ništa protiv članova DS-a

On je objasnio da je odbio članstvo u izbornom štabu stranke jer ne može preuzeti odgovornost za politiku koja se sada vodi, ali da je ponudio sve svoje usluge u predstojećoj kampanji za izbore koje rukovodstvo od prije samo nekoliko sedmica nije bilo u stanju predvidjeti.

“Nema razloga da budem u bilo kakvoj političkoj instituciji sa onima koji su nas, dok smo vodili borbu protiv organizovanog kriminala, nazivali šefovima mafije, kriminalcima i Al Caponeom”, rekao je Tadić.

On je više puta podvukao da odluka o napuštanju stranke nije usmjerena protiv članova DS-a, već da je ona upravo zbog njih.

“Srbiji je potrebna nova Demokratska stranka, koja će preuzeti rizik za buduće vreme. Opovrgavam sve one koji su govorili da je malo urađeno”, kazao je Tadić i naglasio da je Srbija, pored ostalog, postala zemlja koja je posvećena i rješavanju problema u svijetu, posebno sigurnosnih.

Skora odluka

Završavajući obraćanje novinarima, Tadić je rekao da će odluku o tome da li će izaći na parlamentarne izbore 16. marta donijeti brzo i da mu ne zamjere što neće odgovarati na pitanja, jer nema nijedan drugi odgovor.

“Doviđenja, ljudi, vidimo se u nekom drugom filmu”, ponovio je Tadić rečenicu koju je izgovorio u noći kad su saopćeni preliminarni rezultati predsjedničkih izbora 2012. godine koje je izgubio u utrci s Tomislavom Nikolićem.

Boris Tadić je osam godina bio predsjednik DS-a, u dva mandata bio je predsjednik Srbije, a u borbi za treći mandat izgubio je od aktuelnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića 2012. godine.

Živković je tužiti Tadića

Predsjednik Nove stranke Zoran Živković odbacio je Tadićeve navode da je kriv za aferaške i korupcionaške afere i najavio protiv njega podnošenje tužbe zbog klevete.

Živković, bivši premijer Srbije i funkcioner DS-a, rekao je za Tanjug da ga je “vrlo neprijatno iznenadanila besmislena izjava Tadića, kojom je najavio izlazak iz DS-a”.

“U kojoj će on stranci biti, to je njegova potpuno lična stvar, ali neistine i uvrede koje su izrečene na moj račun u toj izjavi su apslotuno nešto što je prevazišlo svaku meru”, kazao je on.

Istakavši i da je “potpuna laž” to što je Tadić rekao na konferenciji za novinare, Živković je naveo da je dok je bio premijer počela samo jedna privatizacija sa spiska od 24 privatizacija čije preispitivanje traži Evropska unija.

“To je privatizacija kompanije Putnik i ta privatizacija je sporna zato što je država 2006. godine pokušala da prevari kupca, a ne zbog načina na koji je privatizacija izvršena 2003. godine”, kazao je on.

‘Gomila laži’

On je naveo da se u tom kontekstu pominje i smederevski Sartid, dodavši da “to nije privatizacija, već prodaja iz stačaja, i nema nikave veze s vladom Srbije”.

“Generalno, ni za to, a ni za bilo šta drugo za mojih 53 godine i deset godina koliko nisam više na mestu premijera, protiv mene nije započet bilo kakav predistražni, istražni ili bilo kakav krivični postupak”, rekao je Živković.

On je istakao i da je “u tih deset godina Tadić osam godina bio na mestu predsednika države … tako da je mogao da proveri bilo kakve sumnje u bilo kakvu nezakonitost mog poslovanja u privredi ili na mestu predsednika vlade”.

Živković ističe da je „jako tužno za čoveka koji je osam godina bio na mestu predsednika Srbije da sebi dozvoli da njegova politička i bilo kakva javna karijera bude završena gomilom laži”.

“Zbog svega izrečenog, ja ću, nakon konsultacije sa svojim pravnim savetnicima, verovatno građanina Tadića tužiti pred nadležani sudom zbog krivičnog dela klevete”, zaključio je on.

(aljazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime