Borić: Žena ne smije biti kažnjena zato što je odlučila roditi dijete

0
1

news-2014-August-Besima_Boric_697594491Sarajevo – Članica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) i zastupnica u Parlamentu Federacije BiH Besima Borić oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi da je njen istup na prezentaciji Socijalne politike SDPBiH-a, “u dijelu koji …

… govori o porodiljskom odsustvu, izgovoren, a i prenesen, nespretno i neprecizno te izazvao vrlo negativne reakcije”.

– Pozitivna stvar je da su reakcije, iako vrlo negativne, u žižu interesa stavile pitanje porodiljskih nadoknada, što je godinama izvor nepravde prema majkama-porodiljama. SDPBiH, i ja lično, sve ove godine ima vrlo aktivan odnos prema rješavanju ovog problema i to vrlo dobro znaju svi oni koji se ozbiljno bave ovim pitanjem – pojašnjava Borić.

U vezi s tim, navodi “da nije rekla, niti je to stav SDPBiH, da treba skratiti porodiljsko odsustvo, kako su to neki mediji namjerno izvukli u naslov, a što je postalo predmetom općeg napada na nju lično i na SDPBiH”.

– Rekla sam da treba otvoriti diskusiju o trajanju porodiljskog odsustva (misleći pritom na plaćeni dio, ali to nisam obrazložila, što je moja greška) – precizira Borić.

Istovremeno ističe da bi otvaranje javne diskusije sigurno dovelo do kvalitetnog rješenja ovog velikog problema koje je godinama izvor diskriminacije majki-porodilja, a nikako se ne mijenja jer stalno “ima važnijih stvari”.

– Stav SDPBiH, a i moj lični, jeste da žene trebaju primati prosjek svoje plate, a nikako neke procente kantonalnih prosjeka, da rješenje treba biti jedinstveno na nivou FBiH, a time i na prostoru cijele BiH, i da žena ne smije biti kažnjena zato što se odlučila roditi dijete – potcrtava Borić, navodeći da su zbog “rješenja”u kantonima, žene, nažalost, prisiljene često same prekidati porodiljsko odsustvo i vratiti se na posao upravo zbog novca.

Istovremeno, podsjeća da niko ne sagledava tu dimenziju i patnju žena koje gube novčano, nemaju gdje ostaviti dijete ili ne mogu to platiti i još nisu sigurne da će ih sačekati radno mjesto.

– Zakonski se može urediti da žena koristi i duže porodiljsko odsustvo od 12 mjeseci, ako to može materijalno izdržati, dakle neplaćeno. Ali je potrebno urediti onaj plaćeni dio tako da ona prima svoju platu, da rješenje bude jedinstveno za sve žene, bez obzira u kom kantonu žive i da se obezbijedi siguran izvor finansiranja – navodi Borić  u reagiranju.

Kako se nadalje navodi, tu se, međutim, dolazi do problema, jer se, prema međunarodnim konvencijama ne mogu opteretiti poslodavci, pa je neophodno tragati za rješenjima u budžetima, uz ocjenu da su tamo rješenja u socijalnom sektoru nepravedna i neadekvatna.

U reagiranju se, također, navodi da danas žene uposlene u upravama i dijelom u ostalim budžetskim institucijama nemaju ovaj problem, te da njima država isplaćuje razliku do pune plate.

– Kamo sreće da svi poslodavci tako rade! Treba nam ukupne ženske solidarnosti i razumijevanja da ovo riješimo. I, naravno, ne samo ženske nego sveukupne u društvu. Naš stav je da treba napraviti pravedniju preraspodjelu novca koji se izdvaja u socijalnom sektoru, ali se to, nažalost, ne događa. Zašto se kritikama ne obrušimo na to? Godinama se bavim ovim problemom i znam da ne treba odustajati. Od prazne priče i nerealnih prijedloga nikom nije bolje – konstatira Borić.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime