Borba za Bosnu i Hercegovinu još traje

3
0

Banja Luka, Sarajevo – U povodu 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS uputio je prigodnu čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine

„Zvaničnom odlukom Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine 29. februara i 1. marta 1992. godine održan je Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Na Referendum je izašlo 64,31 % građana Bosne i Hercegovine, pripadnika svih naroda i narodnosti. Oni su u procentu preko 99 % iskazali svoju želju da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država. Nezavisnost su priznale zemlje Evropske zajednice 6. aprila 1992., a Sjedinjene Države dan kasnije. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda Nastojanje građana Bosne i Hercegovine da žive u nezavisnoj državi režim iz Beograda i JNA pokušali su spriječiti pokrenuvši agresiju i etničko čišćenje bosanskohercegovačkih sela i gradova. Počinjen je i Genocid širih razmjera. Tribunal u Hagu donio je presudu za Genocid u Srebrenici, a presude za Genocid u drugim gradovima, tek se očekuju.

Zahvaljujući herojskoj odbrani Armije Republike Bosne i Hercegovine, ispred koje su stajali multietnička Vlada u Sarajevu i Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH, sačuvana je država BiH u njenim historijskim granicama. Zemlja je danas sastavljena od dva entiteta i Brčko distrikta BiH, a sastavne jedinice nemaju pravo niti mogućnost otcjepljenja. Ipak, opasne politike razbijanja i podjele zemlje svakodnevno nastoje da je onemoguće na njenom putu ka euro-atlantskim integracijama.

Svi građani Bosne i Hercegovine danas moraju smoći snage da sačuvaju svoju zemlju. Moraju preuzeti odgovornost za njenu opstojnost, jer su snage destrukcije još uvijek jake. Danas se borba za Bosnu i Hercegovinu vodi demokratskim sredstvima, ekonomskim jačanjem, unutarnjim i vanjskim povezivanjem, jačanjem miroljubive koegzistencije, višim stepenom nacionalne i vjerske tolerancije, približavanjem Evropskoj Uniji. Patriotske snage Bosne i Hercegovine spremne su za takvu borbu, za mir i za budućnost. Sve druge, koji su u dilemama ili su na drugoj strani, pozivamo da žive u ovoj zemlji u miru i toleranciji, u skladu sa njenim zakonima i Ustavom, poštujući različitost kao ključnu osobenost bh. društva.

Svim građanima želim sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, nezavisne, suverene, cjelovite i nedjeljive, međunarodno priznate države.“

Autor: B.net

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Problem je što i tamo mora neko da sjedi…a ALLAH najbolje zna, ko za koga radi..Oni trenutno tamo se ništa ne pitaju..ali bi mogli mnogo više da ih provociraju i smetaju..jer samo to bi im trebala biti misija…i nikakav ozbiljan rad..

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime