Borba protiv nezaposlenosti: EU obećala perspektivu za mlade

0
4

0,,16911688_303,00BiH – Paket pomoći od šest milijardi eura trebao bi pomoći mladima u EU u bržem pronalasku posla i mjesta za obrazovanje u privredi, i to tamo gdje su i potrebni. Njemačka savezna ministarka za rad Ursula von der Leyen je ljetos najavila u Briselu da će se EU pozabaviti sa rastućom nezaposlenošću mladih. Na prostoru EU su prisutni apsurdi jer na sjeveru Evrope radna mjesta i ona za izučavanje zanata u privredi ostaju nepopunjena, a na jugu mladi ne mogu naći zaposlenje. “To se mora bolje organizovati. Ne samo tako što će posredovanje biti bolje, već i finansiranjem jezičkih kurseva, troškova putovanja za mlade ljude, koji traže posao, kako bi se mogli predstaviti poslodavcima i lakše dobiti radno i izučiti zanat”, glasila je želja njemačke ministarke. Sada je Europski parlament odobrio paket pomoći.

Mnogo novca za kratko vrijeme će osigurati perspektivu

Max Uebe: Uslov je da se dobiju nova radna mjesta Max Uebe: Uslov je da se dobiju nova radna mjesta

Postoje brojne mogućnosti da se sa sumom od šest milijardi eura nezaposlenost mladih smanji. Primjerice, kao dodatak na platu ili na socijalna izdavanja poslodavaca. Na taj bi se način moglo podstaći zapošljavanje mladih. Razmišljalo se i o podsticajima za mlade poduzetnike, koji bi mogli biti finansirani i putem kredita, ali im pomoći i u formi savjetovanja. Također, kroz bolje obrazovanje u struci može se povećati šansa za dobijanje posla. Međutim, u Evropi postoji mnogo različitih sistema obrazovanja u privredi, koji u mnogim zemljama ne funkcionišu dobro.

“Mi se trudimo da poduzetnici na prostoru cijele Evrope usvoje dualne sisteme obrazovanja u privredi. Pokušavamo uspješne sisteme uvesti u zemlje koje sa tim nemaju ili imaju vrlo malo iskustva”, ističe Max Uebe, šef sektora u Uredu generalne direktorice za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju u Evropskoj komisiji.

Sa šest milijardi eura bilo bi još puno toga moguće. Ipak, Max Uebe želi jedno: “Sa što više novca i u što kraćem roku je potrebno poboljšati dramatičnu situaciju na tržištu rada u Evropi”. On je iznenađen što Evropska komisija želi postići veći efekt sa usmjeravanjem sredstava. Nezaposlenost među mladima je trenutno toliko visoka da je Evropska komisija predlagala da se tih šest milijardi eura izdvoji za samo dvije godine. Za rastuću nezaposlenost bi već od januara naredne godine, nadaju se u EU, trebali biti izdvojeni prvi finansijski podsticaji.

“Novac iz Brisela usmjeriti u pogođene regione”

Ako bi se ta suma podijelila na 7,5 miliona mladih u EU, koji se školuju, rade ili obrazuju u privredi, to bi po glavi iznosilo oko 800 eura. Novac pak ne treba usmjeravati na sve mlade i sve zemlje u EU. Prijedlog Evropske komisije da se podrže regioni u kojima je nezaposlenost veća od 25%, dugo vremena je bio odbijan. I u Europskom parlamentu je bilo glasova koji su tu granicu htjeli pomjeriti na 20%. Na taj način bi više regiona profitiralo od toga. “U suprotnom bi ostalo manje novca za mlade u pojedinim regionima. Zbog toga smo sretni da se Evropski parlament ujedinio i usvojio granicu od 25%”, rekao je Uebe. Tako će novac iz Brisela biti usmjeren na periferiju Evropske unije, u zemlje poput Portugala, Grčke i Španije. S druge strane, zemlje poput Njemačke, Austrije i Danske ostaće bez podsticaja.

Grafika: nezaposlenost mladih ispod 25 godina u EU u procentima Nezaposlenost mladih ispod 25 godina u EU u procentima

Struktura za kasnije poduhvate

Paket pomoći će se finansirati iz Evropskog socijalnog fonda i srednjoročnih finansijskih fondova, a zemlje članice EU će same odlučivati koje će projekte podsticati. “Sa tim novcem bi se mogao pokrenuti ovaj projekat. Mislim da bi bilo mnogo pametnije da se novac investira u održivu strukturu, a ne u pojedinačne i kratkoročne projekte”, rekla je Nadja Hirsch, poslanica Liberalne partije Njemačke (FDP) u Evropskom parlamentu.

Evropsko tržište rada nudi dobru mogućnost mladima da nađu odgovarajući posao. Međutim, to je i otežavajuća okolnost za mlade od 18 do 25 godina, jer nije svakome jednostavno živjeti i raditi u potpuno drugom okruženju i kulturi. To je čak i za mnoge mlade unutar Njemačke teško prihvatljivo.

(dw.de)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime