Borba protiv ebole: Generalni sekretar UN-a uputio hitan apel za donacije

0
20

imagesBelgija  ̶  Ban-Ki-moon je uputio hitan apel međunarodnoj zajednici   da obezbijedi milijardu dolara za UN fond koji će omogućiti  da se do 1. decembra smanji stopa prenosa zaraze.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da Fond koji je pokrenio za borbu protiv epidemije ebole ima samo 100.000 dolara u banci.

Ban-Ki-moon je uputio hitan apel međunarodnoj zajednici    da obezbijedi milijardu dolara koji će omoćuti da se do 1. decembra smanji stopa prenosa zaraze.

Ban je rekao novinarima da je u fond UN uplaćeno 20 miliona dolara, ali da je veći dio potrošen u borbi s ebolom.

“Ebola je veliki i urgentan globalni problem koji zahtijeva veliki i urgentan globani odgovor”, rekao je generalni sekretar UN.

Do sada su donatori dali oko 400 milionadolara drugim UN-agencijama i organizacijama, ali ovaj Fond primio je samo 20 miliona dolara, a od zemalja samo je Kolumbija uplatila obećani iznos.

Specijalni izaslanik UN za ebolu David Nabaro izjavio je kako je namjera Fonda da ponudi fleksibilnost u odgovoru na krizu koja svaki dan donosi nove izazove.

“To omogućava da se odrede najugroženija područja i da im se hitno uputi pomoć”, izjavio je Nabaro.

Ban je rekao da je su potrebni i ljekari, medicinske sestre, oprema i centri za liječenje.

Do sada je ova bolest, koju su svjetski stručnjaci uporedili sa AIDS-om, odnijela 4500 života, uglavnom u Liberiji, Gvineji i Siera Leoneu.

Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da će broj preminulih od ebole do kraja nedjelje biće povećan na više od 4.500, dok se broj oboljelih procjenjuje na 9.000.

(Bh index)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime