Bombardiran sjever Pojasa Gaze

0
7

tuneli_pojas_gaze_reuters_main_0Palestina – Palestinski izvori navode da je u izraelskom udaru ciljano mjesto koje pripada Brigadam Kasamu, vojnom krilu Hamasa.

Izraelske zračne snage bombardirale su u ponedjeljak ujutro dvije podzemne rampe za ispaljivanje raketa na sjeveru Pojasa Gaze, u odgovoru na raniju raketnu vatru na region Aškelona, javljaju izraelski mediji.

Palestinski izvori su naveli da je u izraelskom udaru ciljano mjesto koje pripada Brigadama Kasam, vojnom krilu Hamasa.

U izraelskom udaru nije bilo povrijeđenih, javila je palestinska novinska agencija Maan.

Ranije u ponedjeljak izraelski antiraketni sistem je presreo palestinski projektil ispaljen iz Pojasa Gaze ka gradu Aškelonu na jugu, saopćila je izraelska armija.

Druga palestinska raketa pala je u nenaseljeno područje na obali Sredozemnog mora u tom gradu. Povreda i štete nije bilo.

Aktivirana ‘Gvozdena kupola’

Raketni napadi su uslijedili dan nakon što su dvije granate ispaljene iz Gaze pale u južni Izrael.

Ti incidenti su se poklopili s objavljivanjem imena 26 plestinskih zatvorenika, koje će Izrael u utorak pustiti na slobodu.

To je druga grupa palestinskih zatvorenika osuđenih prije početka izraelsko palestinskih pregovora 1993. godine.

Oni su osuđeni za terorizam, a puštaju se na slobodu u okviru pregovora koji su obnovljeni krajem jula, poslije tri godine zastoja.

Rakete ispaljene u ponedjeljak su prve koja su aktivirale odbrambeni sistem “Gvozdena kupola” poslije nekoliko mjeseci.

U augustu je isti sistem presreo raketu ispaljenu iz Sinaja na izraelsko ljetovalište Ejlat na Crvenom moru.

Hapšenja na Zapadnoj obali

Izrael je u noći s nedjelje na ponedjeljak uhapsio na Zapadnoj obali deset pripadnika Hamasa, saopćila je izraelska vojska, dok su palestinski sigurnosni izvori naveli da je bilo 15 hapšenja.

Glasnogovornica izraelske vojske nije precizirala koji je bio razlog za ova hapšenja.

Izraelske snage sigurnosti redovno hapse pripadnike Hamasa na Zapadnoj obali.

Ovaj pokret kontrolira od 2007. godine Pojas Gaze, dok Palestinska samouprava sa sjedištem u Ramallahu, kojom dominira stranka Fatah predsjednika Mahmouda Abbasa, upravlja autonomnim zonama na Zapadnoj Obali.

Palestinski zvaničnici sigurnosnih službi izjavili su za AFP da su izraelske snage uhapsile 15 aktivista Hamasa u gradovima Tulkarem i Nablus, na sjeveru Zapadne Obale, kao i u Hebronu, na jugu.

“Ova kampanja hapšenja koju provodi izraelski okupator ima za cilj da palestinskom narodu nametne rezultate pregovora koji su opasni”, naveo je u saopćenju glasnogovornik Hamasa u Gazi Favzi Barhum, aludirajući na mirovne pregovore koji su u toku između Izraelaca i Palestinske samouprave sa sjedištem u Ramallahu.

Hamas je protiv obnavljanja izraelsko-palestinskih pregovora pod okriljem SAD-a.

Barhum je u saopćenju ovu posljednju raciju protiv Hamasa pripisao “američko-izraelskom tajnom dogovaranju s Palestinskom samoupravom” da se ojača Fatah na Zapadnoj Obali.

Veliki gubici zbog turizma

Zatvaranje tunela koji su korišteni za krijumčarenje robe u Pojas Gaze prouzrokovalo je da ovaj dio palestinske teritorije mjesečno gubi blizu 230 miliona dolara, saopćio je jedan zvaničnik Hamasa.

“Zatvaranje tunela izazavalo je gubitke u oblasti industrije, trgovine, poljopriprvrede, transporta i izgradnje”, rekao je Hatam Oveida, zamjenik ministra ekonomije u Pojasu Gaze, kojim vlada Hamas.

Osnovna roba se godinama krijumčari iz Egipta u Pojas Gaze kroz tunele prokopane ispod granice.

Kroz te tunele se zaobilazi izraelska blokada.

Egipatska armija je nedavno uništila mnoge od tih tunela, nakon što je vojnim pučem s vlasti zbačen egipatski predsjednik Muhamed Mursi, pripadnik Muslimanske braće, organizacije koja je saveznik Hamasa.

Nezaposlenost 43 posto

Oveida je rekao da je priobalna palestinska teritorija zavisila od tunela, kroz koji se snabdijevala sa najmanje 40 posto građevinskog materijala i sirovina.

Nezaposlenost u Pojasu Gaze dostigla je 43 procenata i zvanični granični prijelaz je zatvoren, a tuneli su uništeni, kazao je Oveida.

On je dodao da je nacionalni dohodak opao nakon zatvaranja tunela i pojačanja opsade u drugoj polovini ove godine.

Izrael je 2006. godine prvi put uveo blokadu Pojasa Gaze, nakon što su pobunjenici oteli izraleskog vojnika Gilada Shalita.

Blokada je pojačana 2007. godine, nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze od Fataha.

(aljazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime