BOLNA SJEĆANJA: Na današnji dan pala je prva granata na Cazin

0
1

Cazin – Zvjerski zločini nad stanovništvom Krajine na području Sanskog Mosta, Ključa i Bosanske Krupe počela su puno prije datuma koji ćemo u nastavku spomenuti. Taj datum ostat će urezan u historiji kao datum kad je prva u nizu agresorskih granata započela svoj put prema nenaoružanim civilima na području naše općine.

Prvi koraci nadolazeće agresije na našem području bile su rijeke ljudi izbjeglih iz Bosanske Krupe, koje su pobjegle pred agresorom i naprosto preplavile ulice i domove Cazinjana. Tada su počeli i prvi organizirani otpori agresoru, a veliki broj Cazinjana se uključio u odbranu napadnute domovine, prvo u Bosanskoj Krupi, a potom sprječavaju i prodor agresora na Grmuško-srbljanskom platou.

Iako smo se svim srcem i dušom nadali da do toga nikada neće doći, da će nas ta nesreća nekako zaobići, na današnji dan, 12. juna 1992. godine, u 18 sati i 15 minuta, sa agresorskih položaja ispaljena je prva granata na užu jezgru Cazina. To je dan koji niko neće zaboraviti, pogotovo oni kojima je baš tada, tog junskog dana, tačno u to vrijeme, nasilno prekinuta neproživljena mladost. Mnogima je tada započelo djetinjstvo koje su proveli u skloništima, po krvavim trotoarima i u teškim gladovanjima.

Prva ispaljena granata pala je na tzv. Poligon u cazinskom naselju Žegar, a granatiranja su nastavljena svakodnevno i u naredne četiri ratne godine, nanoseći velike materijalne štete na stambenim i privrednim objektima, a nerijetko ranjavajući i ubijajući civile.

Bili su to dugi i teški dani za sve Cazinjane, a naročito za one koji su bili na prvim borbenim linijama, jer trebalo se boriti protiv daleko naoružanijeg i materijalno spremnijeg neprijatelja. Prve formacije bile su usitnjene i popunjene na teritorijalnom principu u sklopu Štaba Teritorijalne odbrane okruga Bihać i MUP-a, da bi malo kasnije bile formirane i prve brigade.

Nakon početnih nesnalaženja i poteškoća, uslijedile su blistave pobjede, a time i kolektivna i pojedinačna herojstva.

Tako je jačala i naša Bosanska Armija, koja je iznikla iz herojskog naroda, nadahnuta idealima jedinstvene, cjelovite i suverene BiH, a spriječila je nestajanje jednog naroda i jedne države.

Upravo zato, ovaj datum mora ostati trajni podsjetnik Cazinu i Cazinjanima ne samo kao dan kad je počelo monstruozno granatiranje Cazina, nego i kao dan kada su najbolji i najmlađi sinovi Krajine i Cazina stali u njenu odbranu.

(krajina.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime