Bogićević: Fašizam u BiH još nije pobijeđen

0
0

indexBiH – Antifažizam je danas bitan zato što smo proteklih godina svjedoci i u BiH, pa i u Evropi, da fašizam nije pobijeđen, već da su pobijeđene fašističke vojske i fašistički režimi – ocijenio je danas bivši član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević, gostujući na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu.

Smatra da 25. novembar ne treba ni precjenjivati ni potcjenjivati, ali da ipak predstavlja jedan od najznačajnijih dana u istoriji BiH. Podsjetio je da je 1943. godine na ZAVNOBiH-u obnovljena državnost BiH, uz naglasak da su te godine prvi put o istoriji BiH odlučivali predstavnici njenih naroda. Do tada se, kazao je, o BiH odlučivalo u Berlinu, Versaju i Daytonu, bez da iko pita i čuje glas BiH.

– Sudbinu su nam, znači, određivali drugi. Zato je važan ovaj dan, jer se on izborio za današnje međunarodno priznate granice BiH i jednakopravan status BiH s drugim republikama u Jugoslovenskoj federaciji, jer je bilo prijedloga da ona bude samo pokrajina. To je sasvim dovoljno da se ovaj dan obilježava, te da se sjećanjem brani antifažizam, jer je to između ostalog antifašistički dan – istaknuo je Bogićević.

Govoreći o važnom zaključku ZAVNOBiH-a da je BiH “i Srpska i Hrvatska i Mislimanska”, Bogićević podvlači da je to formula na kojoj objektivno, dugoročno, stabilno i trajno počiva BiH.

– Ne mora se to tako formulisati, ali jednakopravnost svih kolektiviteta u BiH, bez obzira na njihov procenat, mora se osigurati – naglasio je.

U kontekstu sutrašnje godišnjice AVNOJ-a te pojave fašizma u BiH i svijetu, Bogićević naglašava da fašističke ideje obično počinju mitinzima i povicima “Dajte nam oružje”, “Dole Ustav”, “Narod je sve, pojedinac je ništa”, koje su se  proteklih godina mogli čuti i vidjeti i na ovim prostorima.

– Minhenske pivnice zamijenile su jogurt revolucije. Najavljivanje ratova na ovim prostorima počelo je još na Kosovu 1989. godine i sve ono što jeste diskriminacija čovjeka, što je etničko čišćenje, genocid i masovne grobnice – to su rezultati isključivo fašizma – podvukao je on.

Komentirajući negiranje ZAVNOBiH-a u jednom dijelu BiH, Bogićević ocjenjuje da to nije zanemarljiv dan te da ne može biti izbrisan gumicom iz istorije. On je i po Daytonu važeći datum, istaknuo je on uz ocjenu da za nesancionisanje onih koji antideytonski djeluju treba pitati visokog predstavnika.

– Međutim, u Daytonu se lijepo kaže da se svi zakoni i svi datumi u kontinuitetu obilježavaju dok ih ne promijeni Parlament BiH – istaknuo je.

U konačnici, na pitanje novinara, Bogić Bogićević je ustvrdio da ne razmišlja o povratku u politiku, naglasivši da mladi trebaju preuzeti BiH, jer ona pripada više toj, nego njegovoj generaciji.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime