Bobar banka ide u likvidaciju, Brčko ostaje bez 27 miliona KM

0
12

bobar-zatvorenoBanja Luka, Brčko   ̶  Agencija za bankarstvo Republike Srpske (RS) donijela je odluku o likvidaciji Bobar banke. Ukupni depoziti banke sa današnjim danom znose 250 miliona maraka, od čega je 80 miliona uloga građana. Banka je već izvjesno vrijeme bila zatvorena.

“Bobar banci bit će oduzeta dozvola za rad i ta banka ide u likvidaciju”, potvrdila je direktorica Agencije za bankarstvo RS-a Slavica Injac.

“Ova banka više se neće moći baviti bankarstvom već samo naplatom potraživanja”, naglasila je Injac i navela da se ona ne osjeća odgovornom zbog propasti ove banke, jer, kako je rekla, za rad banaka odgovaraju njihovi vlasnici i uprava.

Kazala je da će se deponenti namiriti i iz likvidacione mase te nije željela govoriti kada je Agencija uradila kontrole banke, kao ni ko su najveći deponetni, koja preduzeća ili drugi pojedinci imaju kredite u toj banci, ustvrdivši da je to “poslovna tajna”.

Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević je rekao da je Bobar banka nesolventa, prezadužena i nelikvidna, čime su stvoreni uvjeti da ide u stečaj, ali je predložio da ide u likvidaciju da bi se mogli namiriti svi povjeritelji.

Dodao je da se to ne bi moglo dogoditi ako bi banka otišla u stečaj. Potvrdio je da od danas ostaje bez posla i 206 radnika Bobar banke.

I Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita u BiH, rekao je da odlukom o oduzimanju dozvole za rad Bobar banci Agencija  je dužna da isplati osigurane depozite od 50.000 KM.

Ta procedura počinje od danas, a kako je dodao, svaki od oko 22.000 deponenta će dobiti obavještenje na kućnu adresu, a prema kojem će morati da provjere sve obaveze, odnosno potraživanja u Bobar banci.

Isplate osiguranog depozita vršit će se putem Unicredit banke. Tačni termini i način kako će se vršiti isplate bit će naknadno saopćeni. Nevjestić je rekao da građani nemaju razloga za brigu, jer će dobiti osigurana sredstava do 50.000 KM.

U ovu banku je privremena uprava uvedena 26. novembra i dat joj je rok od dva  mjeseca da predloži mjere. Istog dana zaustavljeno je trgovanje vrijednosnim papirima Bobar banke na Banjalučkoj berzi, a poslovnice su od tada zatvorene.

U Bobar banci je blokirano ukupno 40.000 računa građana i firmi. Strahuje se da bi velike probleme u poslovanju zbog likvidacije banke mogle imati Elektroprivreda Republike Srpske i nekem druge firme, kao i općine koje su svoje pare imale na računima Bobar banke.

Samo je trebinjska vlast imala preko 2,5 miliona maraka u Bobar banci, pa je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izjavljivao da će Trebinje bankrotirati.

Još nema zvaničnog oglašavanja Vlade Republike Srpske povodom odlaska Bobar banke u likvidaciju.

Najveći gubitnik, osim građana, je distrikt “Brčko”, koji je u Bobar banci ostao bez cca 27 miliona KM (ranije se tvrdilo 20 miliona, ali je to netačno), potom Elektroprivreda RS koja je izgubila deset miliona maraka, Trebinje 2,5 miliona…

(BHRT)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime