BNV: Srbijanski pravosudni organi ratne zločine nad muslimanima ne smatraju krivičnim djelom

0
1

kukurovici_pribojSrbija –Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bošnjačkog nacionalnog vijeća izražava svoje ogorčenje zbog odluke Apelacionog suda u Beogradu koji je ukinuo presudu Višeg suda u Beogradu kada je utvrđena odgovornost Vojske Jugoslavije (VJ) za ratni zločin u selu Kukurovići, kod Priboja, počinjen 1993. godine.

Naime, Apelacioni sud je u obrazloženju presude naveo da nije moguće jasno utvrditi koje su jedinice izvršile napad na Kukuroviće 18. februara 1993. godine, jer se “selo nalazi na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, smatrajući da pretkrivični postupak koji vodi Tužilaštvo za ratne zločine “nije dovoljan indikator da je granatiranjem sela izvršeno krivično delo”.

Apelacioni sud ignorisao je svedočenja trojice mještana – očevidaca koji su tokom pretresa govorili o odgovornosti VJ za napad na selo i ubistvo tri meštanina, te u vezi sa tim nije ponudio nikakvo obrazloženje.

Prema prvobitnoj presudi, Viši sud u Beogradu utvrdio je odgovornost države Srbije za ovaj ratni zločin i to je bila prva takva presuda za područje Sandžaka.

U toku postupka održano je 12 ročišta na kojima je saslušano 10 svedoka koji su “opisivali teror pripadnika VJ nad muslimanskim stanovništvom nakon što je VJ stigla na to područje u maju 1992.”

Tri svjedoka očevidca opisali su minobacački napad VJ na Kukuroviće, i sud je utvrdio “da su se prije napada jedinice Užičkog korpusa VJ nalazile u neposrednoj blizini sela i da je u minobacačkom i pješadijskom napadu uništena imovina mnogih mještana”.

Navodi se i da su 18. februara 1993. oko 18 sati “pripadnici VJ, čiji su položaji bili oko sela, napali selo Kukurovići” i da su mještani, “među kojima je bilo i djece, pobjegli kroz šumu, prema Pljevljima i Priboju”.

Dva dana kasnije, nekoliko mještana koji su se vratili u Kukurovićima “zatekli su zgarišta i pobijenu stoku”, a “u spaljenim kućama leševe Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač, koji za vrijeme napada nisu uspjeli da napuste selo”.

Prema informacijama do kojih je došao Fond za humanitarno pravo, 11. aprila 1993. “kada u selu više nije živio niko, zapaljeno još osam kuća sa pomoćnim objektima”.

Ovakva neutemeljena odluka Apelacionog suda ničim se ne možem braniti, osim činjenicom da i danas postoje snage koje ubistva i zločine nad muslimanima ne smatraju krivičnim djelom.

Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda obavijestiće sve relevantne međunarodne institucije o ovoj skandaloznoj i zastrašujućoj odluci, a Bošnjake poziva na budnost jer ovakvim odlukama, nažalost, se šalje poruka da se takvi zločini mogu ponoviti i u budućnosti, piše u saopćenju Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda BNV-a.

(BNV)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime