BNT Novi Travnik potpisao ugovor o isporuci proizvoda vrijednih 100 miliona km

0
125

IMG_4133-690x360Novi Travnik – U BNT-Tvornici mašina i hidraulike Novi Travnik danas je održana press konferencija povodom potpisivanja višemilionskog Ugovora o isporuci proizvoda iz vojnog programa ove firme koji će rezultirati i otvaranjem značajnog broja novih radnih mjesta.

Direktor BNT-a Novi Travnik Atif Rosić kazao je da se radi o isporuci dvije vrste minobacača, čija vrijednost iznosi 10 miliona KM. Naglasio je da je poseban značaj Ugovora u tome što će do kraja naredne godine uz 294, već zaposlena u ovom preduzeću biti uposleno više od 200 novih radnika , jer sa postojećom radnom snagom ne bi mogli ispoštovati spomenuti ugovor. Pri tom je naglasio da će i preduzeću „Zrak“ iz Sarajeva kao kooperantu na ovom projektu biti potrebna nova radna snaga, odnosno da će biti stvoreni uslovi za upošljavanje novih radnika.

Rosić je govorio i o drugim projektima na kojima BNT trenuto radi, odnosno na kojima će raditi u budućnosti.

„Prošle godine smo pristupili modernizaciji i izradi novog proizvoda, pa ćemo do polovine iduće godine imati dva nova proizvoda u oblasti artiljerijskog oružja, za kojima je velika potražnja u svijetu, posebno u državama koje rade na modernizaciji svojih oružanih snaga. Već iza nove godine ćemo ući u dva ili tri razvojna projekta iz oblasti vonje proizvodnje, što stvara realne šanse da preduzeće u narednim godinama može nastavi svoju tradiciju u proizvodnji, opstanak i prijem novih radnika“.

Kazao je da vjeruje da će sve planirano, što podrazumijeva kupovinu nove opreme i edukaciju kadra, moći postići uz pomoć Vlade Federacije BiH, koja je većinski vlansik BNT-a, a koja je u proteklom periodu dala značajan doprinos razvoju namjenske industrije u Federaciji BiH.

Ministar u Vladi Federacije BiH Zukan Helez kazao je da je većinsko vlasništvo u preduzećima namjenske industrije bilo dovoljan motiv da Vlada Federacije pomaže ovoj grani industrije. „ Do sada smo najviše pomogli Igmanu iz Konjica i tu su vidljivi rezultati, sa 900-1000 radnika koji rade u tri smjene, kao i Ginexu iz Goražda. Ove dvije firme sada su potpuno konkurentne na svjetskom tržištu namjenske industrije, a na dobrom putu je i BNT Novi Travnik, posebno nakon dolaska nove uprave na čelu sa Atifom Rosićem i Besimom Belegićem“ istaknuo je Helez.

Kazao je da je njegov motiv da se angažuje, kada je u pitanju BNT, to što je jedini ministar u Vladi FBiH iz Srednjobosanskog kantona i zbog toga što u tvornicama namjenske industrije, u ovom slučaju u BNT-u, radi veliki broj demobilisanih boraca i članova porodica šehida i poginulih boraca.

Naglasio je da će Vlada Federacije BiH i dalje stajati iza BNT-a i drugih firmi namjenske industrije. „Sada ćemo pomoći u realizaciji jednog manjeg programa u BNT-u koji podrazumijeva regulisanje grijanja, jer je to jedan od osnovnih uslova za rad bez teškoća tokom zime. U narednom periodu ćemo staviti Razvojnu banku u funkciju i pomoći ovim ljudima. Najveća satisfakcija je zapošljavanje, a evo ovdje će biti zaposlene oko 200 novih ljudi“ kazao je Helez.

(bug.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime