BNT dobio ugovor od 10 miliona, nova radna mjesta

0
13

SetWidth678-bntNovi Travnik – U BNT-Fabrici mašina i hidraulike Novi Travnik u četvrtak je održana pres-konferencija povodom potpisivanja višemilionskog Ugovora o isporuci proizvoda iz vojnog programa ove firme, koji će rezultirati i otvaranjem značajnog broja novih radnih mjesta.

Direktor BNT-a Novi Travnik Atif Rosić kazao je da se radi o isporuci dvije vrste minobacača, čija vrijednost iznosi 10 miliona KM. Naglasio je da je poseban značaj ugovora u tome što će do kraja naredne godine uz 294 već zaposlena u ovom preduzeću biti uposleno više od 200 novih radnika, jer sa postojećom radnom snagom ne bi mogli ispoštovati taj ugovor.

Pritom je naglasio da će i preduzeću “Zrak” iz Sarajeva kao kooperantu na ovom projektu biti potrebna nova radna snaga, odnosno da će biti napravljeni uvjeti za upošljavanje novih radnika. Rosić je govorio i o drugim projektima na kojima BNT trenutno radi, odnosno na kojima će raditi u budućnosti. “Prošle godine smo pristupili modernizaciji i izradi novog proizvoda, pa ćemo do polovine iduće godine imati dva nova proizvoda u oblasti artiljerijskog oružja za kojima je velika potražnja u svijetu, posebno u državama koje rade na modernizaciji svojih oružanih snaga.

Već iza nove godine ćemo ući u dva ili tri razvojna projekta iz oblasti vojne proizvodnje, što stvara realne šanse da preduzeće u narednim godinama može nastavi svoju tradiciju u proizvodnji, opstanak i prijem novih radnika”, naveo je Rosić. Kazao je da vjeruje da će se sve planirano, što podrazumijeva kupovinu nove opreme i edukaciju kadra, moći postići uz pomoć Vlade Federacije BiH, koja je većinski vlasnik BNT-a, a koja je u proteklom periodu dala značajan doprinos razvoju namjenske industrije u Federaciji BiH.

Ministar u Vladi Federacije BiH Zukan Helez kazao je da je većinsko vlasništvo u preduzećima namjenske industrije bilo dovoljan motiv da Vlada Federacije pomaže ovoj grani industrije.

“Dosad smo najviše pomogli Igmanu iz Konjica i tu su vidljivi rezultati, sa 900 do 1.000 radnika koji rade u tri smjene, kao i Ginexu iz Goražda. Ove dvije firme sada su potpuno konkurentne na svjetskom tržištu namjenske industrije, a na dobrom putu je i BNT Novi Travnik, posebno nakon dolaska nove uprave na čelu sa Atifom Rosićem i Besimom Belegićem”, istaknuo je Helez.

Kazao je da je njegov motiv da se angažuje kada je u pitanju BNT to što je jedini ministar u Vladi FBiH iz Srednjobosanskog kantona i zbog toga što u fabrikama namjenske industrije, u ovom slučaju u BNT-u, radi veliki broj demobilisanih boraca i članova porodica šehida i poginulih boraca. Naglasio je da će Vlada Federacije BiH i dalje stajati iza BNT-a i drugih firmi namjenske industrije.

“Sada ćemo pomoći u realizaciji jednog manjeg programa u BNT-u koji podrazumijeva regulisanje grijanja jer je to jedan od osnovnih uvjeta za rad bez teškoća tokom zime. U narednom periodu ćemo staviti Razvojnu banku u funkciju i pomoći ovim ljudima. Najveća satisfakcija je zapošljavanje, a evo ovdje će biti zaposleno oko 200 novih radnika, kazao je Helez, saopćeno je iz BNT-Tvornice mašina i hidraulike Novi Travnik.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime