BNF organizira javnu raspravu na temu “Kako ukinuti Republiku Srpsku?”

0
21

bnf plakatSarajevo  ̶   Bošnjačka nacionalna fondacija organizira javnu raspravu na temu „KAKO UKINUTI REPUBLIKU SRPSKU?“

PITANJA RASPRAVE

* Kakav je potencijal Presude Svjetskog suda iz 2007. godine, kojom je presuđeno da su organi Republike Srpske krivi za genocid nad Bošnjacima? * Zašto bošnjačka politika ne traži realizaciju Presude i ukidanje Republike Srpske?

* Može li po međunarodnom pravu egzistirati državna struktura koja je presuđena za genocid?

* Kakav je pravni status Republike Srpske 20 godina poslije, kada postoje međunarodne presude kojima se dokazuje genocidna geneza ovog entiteta?

* Šta znače presude za genocid pred Haškim tribunalom?

* Da li propast Aneksa sedam poništava validnost Dejtonskog sporazuma?

* Šta bi značilo pravosudno dokazivanje da je Dejtonski sporazum potpisan pod prisilom i ucjenom – kao što su opsada Sarajeva, genocid u Srebrenici, blokada humanitarne pomoći i sl. – te da se državno uređenje mora vratiti na prethodno pravno stanje, na RBiH, bez entiteta i kantona? * Ko ima pravo da negira referendumsku volju 63 odsto bh. građana iz 1992. godine, koji nisu glasali za podjele i entitete?

* Može li biti i mira i suživota bez srpskog pokajanja, može li biti srpskog pokajanja bez srpskog ukidanja Republike Srpske?

* Kako su blokade povratka, apartheid nad povratnicima, diskriminacija bošnjačke djece u obrazovnom programu, pokazali da Republika Srpska ne može postojati izvan politike genocida?

* Zašto represije velikosrpske policije u RS prema bošnjačkim povratnicima imaju međunarodnu podršku?

* Da li međunarodna podrška genocidnom entitetu dugoročno računa na odumiranje bošnjačkog naroda i konačnu pobjedu dogovora iz Karađorđeva o podjeli BiH?

* Zašto su besmislene ideje o raspisvanju novog referenduma o sudbini BiH?

* Zašto bošnjačkom narodu i svim bosanskim patriotima odgovara otvaranje procesa za dokazivanje neodrživosti dejtonskog poretka?

* Da li su Bošnjaci svjesni da ih dejtonski poredak dugoročno vodi u nestanak, a državu Bosnu i Hercegovinu pretvara u geografski pojam?

* Kako je Republika Srpska okupirala Sarajevo, u interesu zaštite svoje genocidne suštine?

* Imaju li bosanski antifašisti snage da u Republici Srpskoj prepoznaju spomenik četništvu i genocidizmu i da se tome suprotstave, bez obzira na etničko i vjersko porijeklo?

* Zašto ne postoji ni deset Srba koji se zalažu za ukidanje Republike Srpske?

* Može li Republika Srpska biti ukinuta bez pitanja srpskog naroda, onako kako je ukinut Treći rajh Adolfa Hitlera bez pitanja njemačkog naroda?

* Koje konkretne korake treba poduzeti da bi se pokrenuo proces ukidanja entiteta i povratka na prethodno pravno stanje, u uređenje i poredak Republike Bosne i Hercegovine?

(BNF)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime