Blok 7 TE Tuzla = još 50 godina zagađenja Tuzlanskog kantona

0
10

denis_zisko-600x400

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine su odobrili garanciju za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH kod Izvozno-uvozne banke Kine za izgradnju bloka 7 Termoelektrane “Tuzla”. Nedavno su to učinili i poslanici u Predstavničkom domu FBiH.

Delegati Doma naroda su, slijedeći primjer svojih kolega iz Predstavničkog doma u potpunosti ignorisali upozorenja Energetske zajednice koja je obavijestila BiH vlasti da ova garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć i da je u suprotnosti sa zakonima Evropske unije, što je potvrdio sam EU Komesar za proširenje Johannes Hahn.

“Rezultat glasanja u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine je još jedan dokaz da donosioci odluka uopšte ne vode brigu o dugoročnom interesu građana. Ovom odlukom su delegati osudili svoje sugrađane na još 50 godina zagađenja, igrajući ruski rulet sa njihovim životima.”, rekao je Denis Žiško, koordinator programa energija i klimatske promjene u Centru za ekologiju i energiju i dodao: “Pošto delegati očito nisu prihvatili ekonomske, pravne i moralne argumente koje su ponudili Evropska unija, Energetska zajednica i civilno društvo, postavlja pitanje koji su interesi presudili? “

Pream nejgovim riječima, ovo glasanje je  završni udarac za bosanskohercegovačku energetsku tranziciju koja je tek krenula. ˝Ova odluka će osuditi zemlju na višedecenijsku ovisnost o uglju. Zašto su BiH donosioci odluka toliko odlučni u odbacivanju činjenice da alternative za ugalj ne samo da postoje već i da su konkurentne?”, rekla je Pippa Gallop iz CEE Bankwatch mreže i zaključila, “Bosna i Hercegovina izdvaja stotine miliona eura godišnje kako bi subvencionirali ugalj, dok su energetska efikasnost i energija iz vjetra i sunca sistematski zanemareni. Obnovljivi izvori energije bi trebali biti nova norma, a ne samo ‘salata kao prilog glavnom jelu’˝,istakao je Žiško.

tip.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime