BKZ Makedonija poslala puna 3 šlepera za ugrožene u Bosni

0
26

unnamed-1

Makedonija, BiH – Prirodna katastrofa koja je zadesila regiju Balkana,odnosno Srbiju,Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku iza sebe ostavila je ogromnu materijalnu, a i nematrerijalnu štetu.

Prevedeno u brojevima,iako još nema zvaničnih procjena štete od poplava,prema preliminarnim grubim procjenama,šteta u Srbiji iznosi 1,5 i dvije milijarde eura,a u BiH blizu 1,3 milijarde,navodi se u saopćenju koje je EBRD dostavio novinskoj agenciji Tanjug.

Već smo pomenuli da su ugroženi građani sem materijalne štete pretpeli i mnogo nematerijalne,odnosno veliki stres, strah,nemoć su samo neke od njih.Ono što je zasigurno ,ako tako možemo nazvati ,,svijetla tačka,, u ovome nesretnom slučaju jeste solidarnost. Svjedoci smo da je ovih dana  vladala solidarnost od Vardara do Triglava.Bez razlike na vjeru i naciju ljudi su se okupili oko jednog i jedinstvenog cilja –da pomognu stradalima od poplava. Među brojnim država koje su organizovale humanitarne akcije jeste i Republika Makedonija.  Naime,Bošnjačka kulturna zajednica u Republici Makedoniji,koja predstavlja Saveza Bošnjačkih nevladinih organizacija u saradnji sa Unijom Bošnjačkih džemata,nevladinom orgnanizacijom LEGIS,Udruženjem žena EDU NISA i ostalim brojnim humanitarnim organizacijama i udruženjima građana organizovala je veliku akciju prikupljanja humanitarne pomoći za ugroženo stanovništvo u BiH. Kako informišu iz BKZ Makedonije,29.05.2014 ,u četvrtak ,zavrišen je prvi dio akcije za Bosnu,ispraćajući tri puna šlepera sa neophodnim produktima i potrebštinama u Sarajevu i Zenici.

Na inicijativi BKZ-a odazvale su se brojne organizacije iz Makedonije : Rumelija iz Struge,Genč KUD Vrapčište,Kalemleri I TDP Gostivar,Drita iz Tetova,Šprehu iz Saraja i Općina Saraj,organizacija ENSAR,NVO El HILAL,Kaliri i LEGIS iz Skoplja, kao i džamijski odbroi iz sela Oktisi,Podgorci i Labuništa iz Struge,zatim ,selo Orizare kod Velesa,Lažane kod Prilepa,Sandžak džamija iz Ljuboša kod Skoplja,Ljubin i Hatundžuk džamija iz Skoplja.
Poslato je oko 70 tona pomoći u konzerviranu hranu,70 novih dušeka,30 paleta pitke mineralne vode I veliki broj raznoraznih higijenskih sredstava i halata za za saniranje posledica od poplava.

BKZ MAKEDONIJE,kao inicijator ove humanitarne akcije zahvaljuje se svim učesnicima u ovoj akciji koji su nesebično dali svoj doprinos na direktan ili indirektan način,,te pokazali svoju ljudskost,solidarnost i humanost na djelu.

Mi kao udruženje građana  GLAS ORIZARA, također,koristimo priliku da se svim našim Bošnjacima,Muslimanima, mještanima Gornjeg Orizara srdačno zahvalimo na ukazanoj pomoći, solidarnosti,humanim gestovima i saosjećanjem sa našom braćom i sestama koje je zadesila ova vodena stihija koja je prouzrokovala veliku štetu. Naše Orizare je na djelu,još jednom pokazalo i dokazalo da želi pomoći ,tad,kada je najteže i onima kojima  je najpotrebnije.  Neka Vas dragi Allah nagradi za Vaš iskreni nijet i dobra djela.

S poštovanjem,

Udruženje građana GLAS ORIZARA

unnamed-2

unnamed

(Sandžak PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime