BKC Tuzla: Likovni svijet izložbe Dubinsko čišćenje Begana Turbića

0
18

Tuzla – U velikom galerijskom prostoru BKC-a Tuzla uz veliki broj prisutnih ljubitelja likovne umjetnosti otvorena je izložba pod nazivom Dubinsko čišćenje autora Begana Turbića iz Tuzle.

Velika posjećenost ovom likovnom događaju je pravi dokaz da se ova izložba očekivala već odavno, a izložbi je prisustvovao veliki broj tuzlanskih slikara, studenata, učenika, učitelja i poslovnih ljudi, a autor je stalni posjetilac svih izložbi koje se organizuju u Tuzli.

Na izložbi se predstavio sa 42 djela rađenih tehnikom ulja na platnu i akrilik.

– Began Turbić nije umjetnik koji svoje radove izlaže često. Njegove samostalne izložbe su prava rijetkost, ali kada se predstavi sa svojim djelima umjetnički kriteriji su sa visikom standardima koji se uporno drže već pola stoljeća. Turbić je slagao slike godinu za godinom i izložba obuhvata period od skoro čitave dekade. Slike su se redale u nizu, a svoje višedecenijsko iskustvo i svoj vrhunac je zaokružio na tehnički i umjetnički besprijekoran način u jednu cjelinu”, kazao je na otvaranju promotor izložbe književnik Rusmir Tupković.

Organizaciju izložbe i izvrsno dobar katalog koji prati izložbu uradili su najveći poznavaoci likovnosti iz Tuzle, a u katalogu likovni kritičar doc.dr. Ema Mazrak je zabilježila:

– Zaokupljen unutrašnjim, osjetljivim, vanjsko doslijedan u izrazu, ali ujedno i otvoren dugogodišnji stvaraoc Began Turbić je izložbom predstavio intimnu ispovijest koja se bavi čovjekom, njegovim strahovima, previranjem, intimi i identitetu. Iako gotovo apstraktna i metafizički, ona se može osjetiti jer autor otvoreno, bez straha, ukazuje na svoju misiju, percepciju i emociju kroz motiv, boju i izraz. Od figuracije u prostoru koja je čitljiva, intimistička, topla, mirna , do fantastično i složene, žive i uznemirene , uhvaćena u trenutku svijesti, kao da Turbić želi zaustaviti svu silinu svojih uskomešanih misli. Njegov rad se može povezati sa apstraktnim ekspresionizmom, ali s tragovima metafizičkog slikarstva i nadrealizma. Boja je uz formu u preobrazbi, razgradnji i ponovno rađanju, najsugestivnije likovno sredstvo Begana Turbića. Ona nas uvodi u čudesan svijet mira i nemira, svjetla i tame, života i smrti. Na kraju se moramo zapitati ‘šta je je čovjekov život nego stalna borba’, a postavka autora problematizira određena pitanja duboko, sugestivno , lirično u osami”.

O izložbi autor Began Turbić je kazao:

– Dugo vremena sam posjećivao likovne kolonije. Strudirao sam slikarstvo, a moji radovi su nastali unazad četiri godine. Moje slike su skup poruka, skup informacija, a kroz izložbu sam htio da analiziram da li sam u pravu. Izložba je oduševila Tuzlake.

Jedan od veoma priznatih mladih slikara Boris Pejić je istakao:

– Ovu izložbu je Tuzla davno zaslužila. Sa velikim oduševljenjem smo je dočekali, jer autor je prepoznatljiv kao kipar, a ostavio nas je bez daha svojim slikarskim ostvarenjem. Karakterističan je kolorit, a slike prikazuju njegova unutrašnja previranja.

Izložbom je oduševljena i slikarka Nermina Jeremić Mutevelić, koja je uživala u razgledanju, te smatra da je nakon izložbe Tuzla postala još bogatija u domenu slikarstva.

Direktor BKC Tuzla Edis Bajić je naglaso da Began Turbić prati dugi niz godina naše aktivnosti koje su veoma bogate, a sa ovom izložbom najvljujemo “8. Bijenale umjetnosti minijature BiH”, koje će biti udržane 20. oktobra, a Turbić je uvijek učesnik ove likovne manifestacije.

O Beganu Turbiću

Began Turbić je rođen 1939. godine u Vučkovcima kod Gradačca. Školu primijenjene umjetnosti je završio u Sarajevu 1962. godine i Akademiju za primjenjenu umjetnost u Beogradu 1969. Izabran je za docenta metodike na odsjeku Razredne nastave i predškolski odgoj Filozofskog fakulteta u Tuzli 1994. godine.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH 1974, a član ULUTK –a (Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona ) od 1993 godine. Imao je do sada 20-ak samostalnih izložbi i preko 30 kolektivnih.

Važna su mu izlaganja u Colegiumu artistikum od 1981. do 2015, te revijalne izložbe ULU BiH od 1070. godine. Na studijskim putovanjima je boravio u Engleskoj, Italiji, Njemačkoj i Grčkoj. Boravio je u likovnim kolonijama u Subotici, Valjevu, Bitolu, Srebreniku… Od važnih nagrada i priznanja se ističu I Nagrada za crtež  Beogradskog univerziteta 1968. godine, kao i mnoge druge.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime