Bjelopoljski BDZ zahtjeva razmještanje spomen-obilježja žrtvama otmice za otete zemlje

0
0

Sandžak – BDZ izražava zabrinutost zbog očigledne manipulacije i ponižavanja žrtava rata – otmice Štrpacima (27.feb. 1993) u pokušaju neadekvatnog postavljanja spomen-obilježja na lokalitetu “otetoj zemlji” u Bijelom Polju, koja sama po sebi predstavlja još jednu nezaraslu ranu na tijelu napaćenog naroda.

Ovako tretiranje sjećanja na žrtve iz voza smrti “Lovćen 671”, gdje se spomen-obilježje pokušava sakriti u sporednoj ulici i to na spornoj zemljišnoj parceli, koja je sama po sebi slučaj pravnog nasilja države učinjenog u prošlim vremenima, uvjerava nas da smo ostali zamrznuti u vakat kada je zemlja Bošnjaka kao i njihovi životi bili bez ikakve vrijednosti, kada su se mogli uzimati bez zakonskih i svakih drugih posljedica. Postavlja se opravdano pitanje koja je razlika između Crne Gore koja je dozvolila, naredila i počinila genocid u Plavu i Gusinju, Šahovićima, Limskoj dolini, Bihoru… i cijelom Sandžaku; i Crne Gore u kojoj isti oni koji su sa pozicije vlasti kreirali i počinili zločine genocida devedesetih godina, danas ih pokušavaju osporiti, prešutjeti, izbrisati iz sjećanja, a njihove vinovnike u lažiranim sudskim procesima abolirati svake odgovornosti.

Bošnjačka demokratska zajednica zahtijeva od gradskih vlasti da se izmjesti spomenik nevino stradalim putnicima voza “Lovćen 671” i premjesti u gradski park pored spomenika antifašizmu jer su stradali nakon otmice iz “voza smrti” u mjestu Štrpci, žrtve fašističke ideologije režima iz devedesetih godina dvadesetog vijeka, piše u saopćenju koje je potpisao Semir Hodžić, predsjednik BDZ Bijelo Polje.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime