Bivši šef Službe nacionalne bezbjednosti RS-a svjedočio na suđenju Mladiću

0
0

Bivši šef Službe nacionalne bezbjednosti RS-a svjedočio na suđenju Mladiću

Srebrenica – Bivši šef Službe nacionalne bezbjednosti Republike Srpske (RS) Dragan Kijac na suđenju Ratku Mladiću kazao je da do 2000. godine nije znao za ubistva muslimana iz Srebrenice.

Kijac je negirao da je u julu 1995. godine imao bilo kakvo saznanje o masovnim ubistvima muslimanskih muškaraca iz Srebrenice. Izjavio je da je od 14. do 18. jula 1995. godine, u danima kada je, po optužnici, počinjen najveći broj masovnih ubistava, bio ”na svadbi svog zamjenika u Crnoj Gori”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Arthur Traldi podsjetio je svjedoka da je beogradska televizija ”Studio B” već 15. jula 1995. prikazala film na kojem su se vidjeli deseci muslimanskih leševa, o čemu je dva dana kasnije pisao i londonski ”Independent”.

– Nisam takvu informaciju imao. Čuo sam kasnije da je ‘Studio B’ to objavio i da je traka zaplijenjena. Signal ‘Studija B’ vidio se samo u Beogradu – odgovorio je Kijac.

Traldi je zatim Kijcu predočio dokument sa njegovim potpisom iz 1996. u kojem piše da su se u Haagu pojavila dva svjedoka masovnih ubistava u Srebrenici. Na pitanje tužioca da li dokument pokazuje da je ipak tada znao za zločin u Srebrenici, Kijac je potvrdio da je ”informaciju” o svjedocima samo prenio Ministarstvu pravde Republike Srpske.

Ogradio se da to ”nije bilo saznanje koje je provjereno”, ali da se o tome ”govorkalo”.

Potvrdio je i da je, kako je napisano u dokumentu, svrha informacije bilo da se pruži pomoć ”odbrani”.

– Tada se govorkalo o Srebrenici, počinjale su prve ekshumacije. Normalno je da imamo interes i da pobijamo stvari – rekao je Kijac.

Kijac je svjedočio na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, koji je optužen za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, kada je ubijeno više od  7.000 muškaraca i dječaka.

Mladiću se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata, koji je u nekoliko opština poprimio razmjere genocida, uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce i terorisanje građana Sarajeva.

Na ovom ročištu tužioci su okončali unakrsno ispitivanje svjedoka pod pseudonimom GRM-097, bivšeg britanskog oficira, koji je kazao da je u komandi UNPROFOR-a u Sarajevu vladalo uvjerenje da bosanski Srbi nisu ispalili minobacačku granatu koja je na sarajevskoj pijaci Markale u februaru 1994. ubila 66 građana.

Vjerodostojnost svjedoka haški tužioci su osporavali tvrdnjama da on nije nikada analizirao krater od eksplozije; da nije imao informacije o drugim minobacačkim napadima VRS-a tog dana i da ne zna da čita tablice za gađanje. GRM-097 je sve to prihvatio kao tačno.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 22. oktobra, javio je BIRN – Justice Report.

(FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime