Bivši pomoćnik direktora CIA-e Steven Meyer: BiH nije održiva, Srbija treba tražiti RS

0
51

Rezultat slika za Bivši pomoćnik direktora CIA-e Steven Meyer: BiH nije održiva, Srbija treba tražiti RS

On je u razgovoru za srbijanski Telegraf na pitanje da li predlaže podjelu Bosne i Hercegovine kazao da je BiH samo država na papiru.

“Znate, dugo govorim da ona nije održiva. To nije država, to je država na papiru. To je fiktivna država. Mislim da je to istina, i dalje važeća istina, i da sam u pravu. To je samo na papiru. Ima svoju zastavu i diplomatsku službu, ali čak se i ambasadori biraju na osnovu nacionalne pripadnosti i mijenjaju se tako. Prava moć u Bosni počiva u etničkim zajednicama”, kazao je.

Meyer smatra da Dejton 2 nije rješenje za BiH, ali da je dobra ideja konferencija sličnog karaktera.

“Dejton 2 znači da je Amerika tamo. Kao što sam rekao ranije, trebalo bi da bude bez Moskve, Brisela i Washingtona. Priština i Beograd naročito, ali isto tako Skoplje i Zagreb ako hoće da učestvuju. Oni treba da kažu Washingtonu, Moskvi i Briselu da se ne miješaju. To je naš problem i mi ćemo ga srediti. To ne bi trebalo da bude u Dejtonu, jer to zvuči kao da Amerika gura. Treba da bude u nekoj neutralnoj zemlji… Alžir 1, ili Bukurešt 1, ili tako nekako”, smatra Meyer.

Kada su u pitanju promjene granica na Balkanu, on je između ostalog kazao da Srbija treba razmotriti Preševsku dolinu i Republiku Srpsku.

“Mislim da je jedan od razloga zbog kojih Beograd ne traži prisjedinjenje Republike Srpske Srbiji taj što Washington to ne bi volio. Vučić i ostali kažu da Washington to ne bi volio. Nije bitan Washington, dogovorite se šta biste vi voljeli i šta je vaš interes”, mišljenja je ova kontroverzni Amerikanac čiji su stavovi, očito, naklonjeni interesima Srbije.

Meyer je i u maju 2012. godine iznio tvrdnje kako smatra da je raspad BiH neminovan. I tada je smatrao da podjele između entiteta Federacije BiH i Republike Srpske rastu i da bi u “interesu Srba bilo najbolje rješenje da se odvoje”.

Steven Meyer, prije skoro osam godina, sam priznao za RTRS, da radi za TSM Global Consultants.

TSM Global Consultants je konsultantska kompanija iza koje se krije ime Obrada Kesića, tadašnjeg analitičara i kolumniste beogradske Politike. Kesić, koji živi u Americi i tada je bio na čelu Predstavništva RS-a u Washingtonu, stariji je partner upravo u TSM Global Consultants za koju radi i Meyer.

Budući da Kesića smatraju Dodikovim čovjekom u Americi, koji praktično koordinira lobistima što za velike novce otvoreno rade za interese RS-a u Washingtonu, vjeruje se da je i bivši obavještajac Steven Meyer direktan Kesićev izbor, što u mnogome objašnjava njegove motive.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime