Bivši načelnik Emir Hajder optužen da je oštetio Općinu Bosanski Petrovac za 135.000 KM

0
28

Bivši načelnik Emir Hajder optužen da je oštetio Općinu Bosanski Petrovac za 135.000 KM

Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK Bihać protiv bivšeg načelnika Bosanskog Petrovca Ermina Hajdera (1971. godište) iz Bihaća zbog produženog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.

Optuženom se stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je u periodu od 13. jula 2010. do 5. oktobra 2010. godine u svojstvu načelnika Općine Bosanski Petrovac nesavjesno postupio u vršenju dužnost ne vodeći računa o interesima Općine Bosanski Petrovac na način da je 19. jula 2010. godine u Bosanskom Petrovcu potpisao Ugovor o cesiji broj 01-27-1786-9/09 od 8. juna 2010. kojim je firma iz Bihaća kao cedent ustupila svoja potraživanja od dužnika Općine Bosanski Petrovac na primaoca firmu iz Sanskog Mosta u iznosu od 135.013,69 KM.

Uradio je to, navode iz Tužilaštva USK, iako je mogao i morao biti svjestan da potpisivanjem ugovora o cesiji može nastupiti šteta za Općinu Bosanski Petrovac, znajući da je prethodno preduzeće pismenim aktom broj 476/10 od 13. jula 2010. godine, a zatim i 22. jula 2010. godine obavijestilo Općinu Bosanski Petrovac i načelnika da je u momentu zaključenja ugovor za tu firmu potpisala osoba koja nije bila ovlaštena za zastupanje i predstavljanje društva i da je navedeni ugovor ništavan.

Osumnjičeni Hajder je kao načelnik Općine Bosanski Petrovac propustio da u skladu s odredbom čl. 23. i 24. Zakona o privrednim društvima u sudskom registru Općinskog suda u Bihaću utvrdi da li je navedeni ugovor o cesiji za preduzeće doista potpisala ovlaštena osoba za zastupanje tog društva i da li je za zaključenje ugovora imala posebno ovlaštenje. Dana 30. septembra 2010. godine potpisivanjem naloga za plaćanje u iznosu od 70.000,00 KM i dana 5. oktobra 2010. godine naloga za plaćanje u iznosu od 65.013.69,00 KM u korist primaoca pristao je na ispunjenje obaveza iz cesije pa je aktiviranjem naloga i transferom navedenih novčanih iznosa učinjena šteta za Općinu Bosanski Petrovac u iznosu od 135.013,69 KM.

“Na osnovu rezultata istrage, iskaza brojnih saslušanih svjedoka i materijalnih dokaza, kao i provedenog finansijskog vještačenja zaključuje se da je nesavjesnim postupanjem u obavljanju dužnosti, bivši općinski načelnik Hajder uprkos pravovremenim pismenim upozorenjima preduzeća iz Bihaća da sporni ugovor o ustupanju potraživanja (cesiji) nije potpisala ovlaštena osoba za zastupanje i predstavljanje tog društva i da je ugovor ništavan, propuštanjem dužnosti nadzora da izvrši provjere tih navoda u sudskom registru, potpisao naloge za plaćanje i transfer novčanih sredstava u korist firme, usljed čega je nastupila imovinska šteta za Općinu Bosanski Petrovac jer je obavezana pravosnažnom i izvršnom presudom Općinskog suda u Bihaću da plati iste radove koje je već platila”, navode iz Tužilaštva USK.

Hajder je obavljao dužnost načelnika od 2008. do 2012. godine, a kandidat je i na ovogodišnjim prijevremenim izborima za istu funkciju.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime