Bivši komandir policije uhapšen zbog zločina u Srebrenici

0
3

Srebrenica – Prema nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, slobode je lišen Milan Bogdanović, osumnjičeni za zločine protiv čovječnosti koji su se dogodili nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. godine.

Bogdanović (65) je uhićen prema nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a policijski djelatnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su ga slobode na području Srebrenice.

“Osumnjičen je da je, kao komandant policijskih snaga na dužnosti komandira Policijske stanice Skelani i komandira 6. čete Posebnih jedinica policije, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija te počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, a nakon pada Zaštićene zone Srebrenica 1995. godine”, ističe Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Navode i da je Bogdanović osumnjičen kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata, tokom kojeg su  pripadnici Vojske i MUP-a Republike Srpske “poduzimali širok i sistematičan napad, usmjeren protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićene zone UN-a Srebrenica, u sklopu kojeg je do 40.000 bošnjačkih civila prisilno preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka je pogubljeno po kratkom postupku i pokopano u masovne grobnice”.

“Osumnjičen je da je, kao komandir 6. čete Posebnih jedinica policije, koordinirao i zapovijedao snagama policije, koje su na području Konjević Polja, vršile zarobljavanje bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice, a koji su u strahu za svoje živote, pokušavali pobjeći iz Zaštićene zone Srebrenica, te odvajanje muškaraca od žena, djece i staraca”, navodi se u priopćenju.

Zarobljavanje, mučenje, strijeljanja

“Nakon zarobljavanja zatočenici su odvedeni u pravcu stadiona u Novoj Kasabi, a dio njih je odveden u komandu 6. čete, gdje su mučeni i ispitivani, a nakon toga su vojnoj policiji predali oko 500 osoba bošnjačke nacionalnosti, koji su odvedeni na egzekucije na drugim lokacijama. Pripadnici navedene policijske jedinice odveli su jednu skupinu od 16 zatočenika koji su prethodno mučeni i premlaćivani, na lokalitet Kušlat, gdje su strijeljani iz vatrenog oružja. Samo jedna žrtva je preživjela strijeljanje”, ukazuje Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Pripadnici navedene policijske formacije su zarobljenike mučili, zlostavljali, premlaćivali, dozvoljavali drugim pripadnicima vojske i policije da vrše zlostavljanje zatočenika, nastavljaju u priopćenju. Dodaju i kako su policajci zarobljenike predavali za transport na druge lokacije i mjesta egzekucija, kao i sudjelovali u ubijanju zarobljenika u manjim skupinama i njihovom zakopavanju. Na taj način ubijeno je više desetaka žrtava.

Osumnjičenog terete i za nezakonito zatočenje pet osoba bošnjačke nacionalnosti koje su pripadnici Policijske stanice Skelani zatvorili i u nečovječnim uvjetima držali tri mjeseca, tjerajući ih na prinudne radove. Nakon toga su nestali pod nepoznatim okolnostima i gubi im se svaki trag.

Osim njih, odvedena su i dva civila bošnjačke nacionalnosti koje su pripadnici Policijske stanice Skelani preuzeli od policije iz Bajine Bašte, nakon čega im se gubi svaki trag, da bi nakon rata bili pronađeni i ekshumirani u masovnoj grobnici Glogova.

Osumnjičeni Bogdanović će tijekom dana biti predan postupajućem tužitelju, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane.

Milan Bogdanović do prije četiri mjeseca je radio kao nastavnik tjelesnog odgoja, doznaje Anadolija.

Bogdanovićev brat Vladimir je potvrdio da je odmah nakon završetka rata Milana već privodio SFOR.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime