Bitka na Žuči: Više od dvije hiljade ljudi obilježilo godišnjicu pobjede Armije RBiH

2
24

BiH – Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i centralnom manifestacijom, kojoj je prisustvovalo više od dvije hiljade ljudi, jučer je na Golom brdu obilježen je Dan odbrane općine Novi Grad i 24. godišnjica pobjede boraca Armije RBiH na Žuči.

U znak sjećanja na herojski put kojim su hodili hrabri vitezovi Armije RBiH upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program pod nazivom “Na krilima slobode” kao i zajednički iftar za postače, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Dan kada je izvojevana pobjeda na Žuči, prvi put se ove godine obilježava na Golom brdu, na lokalitetu gdje će se graditi Memorijalni kompleks Žuč, a za potrebe njegove izgradnje Općina Novi Grad Sarajevo u proteklom je periodu otkupila 8,5 hektara zemljišta, u šta je uloženo oko 400.000 KM.

Bitka na Žuči jedna od ključnih za odbranu Sarajeva
Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i BiH u proteklom ratu. Tog dana osujećena je namjera agresora da Sarajevo podijeli na dva dijela. Na ovaj dan 1992. godine u akciji jedinica Teritorijalne odbrane BiH iz tri sarajevske općine, Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, oslobođeno je brdo Orlić, te plato na Žuči. Nevjerovatan je uspjeh branilaca Armije Republike BiH na samom početku rata u BiH protiv mnogo naoružanijeg, spremnijeg i organizovanijeg neprijatelja.

“Dan pobjede na brdu Žuč prvi put obilježavamo na Golom brdu, gdje je uređen teren kako bi se omogućilo održavanje manifestacija na ovom mjestu, na kojem je planirana gradnja centralnog spomen-obilježja na Žuči. Ta ideja stara je više od 20 godina, i evo konačno ulazimo u njezinu realizaciju. Prošle godine 8. juna je položen kamen temeljac za izgradnju doma oslobodilaca, koji je skoro završen. U njemu će se nalaziti spomen – sobe novogradskih, novosarajevskih i drugih brigada koje su učestvovale na ovom ratištu, te ugostiteljski sadržaji.To je ulazna kapija u kompleks Žuči”, rekao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Dodao je da će posjetioci moći ostaviti svoje vozilo, popiti kafu sa lijepim pogledom na Sarajevo i obići ovaj prostor.

“Naša želja je da se brdo Žuč ne posjećuje samo na ovaj datum, nego da to bude mjesto koje će se posjećivati tokom cijele godine, koje će biti upisano u turističku kartu grada Sarajeva, a kada se Memorijalni kompleks izgradi bit će prostora da se češće dolazi. Prije mjesec dana ovdje je bilo skoro nemoguće doći vozilom, a vjerujem da će građani Sarajeva sada redovno dolaziti pogotovo što je put do ovog lokaliteta uređen”, istakao je načelnik Efendić.

Podsjetio je da 1996. ili 1997. godine, kada je rahmetli Alija Izetbegović bio predsjednik, na Žuči održan jedan veliki skup kojem je prisustvovalo oko 100.000 ljudi. To je na neki način bila proslava pobjede u ratu, jer je Armija RBiH uspjela da odbrani i spasi državu BiH od agresora. Velike i značajne bitke izvojevane su upravo ovdje na rejonu Žuči, a 8. juna je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH, kojom su borci naše Armije pokazali da se možemo braniti i spasiti državu BiH.

O značaju bitaka vođenih na Žuči govorio je ratni pomoćnik komandanta Druge viteške brigade i zastupnik u Federalnom Parlamentu Safet Kešo.

“Dago mi je da u ovako veličanstvenim okolnostima proslavljamo Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo. Ovo je jedan od najznačajnijih događaja cjelokupnog ratnog toka i predstavlja simbol naše borbe za slobodu. Skup je veličanstven, baš onakav kakva je i bila naša borba ovdje. Na ovom prostoru nema stope koja nije plaćena krvlju naših šehida, onih koji su se borili za našu slobodu”, kazao je Kešo.

Uručena najveća općinska priznanja
Na manifestaciji su uručena najveća općinska priznanja pojedinačna i kolektivna “Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo”. Priznanja su uručili općinski načelnik Semir Efendić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Edina Gabela i Nazif Osmanović, predsjednik Komisije za dodjelu općinskih priznanja.

Za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i BiH u odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992 – 1995. godine, kao i u organizaciji života i rada građana u ratnim uvjetima “Zlatna plaketa odbrane općine Novi Grad Sarajevo” dodijeljena je Esadu Čelji.

Čeljo je bio komandant Patriotske lige na području MZ Briješće i jedan od prvih saradnika rahmetli Safeta Hadžića. Formiranjem 15. motorizovane brigade postavljen je za komandanta 4. bataljona koji je bio formiran na području Mjesne zajednice “Briješće” i “Briješće brdo”.

“Ovo je najveće priznanje u mom životu, koje me jako dirnulo, suze mi naviru na lice, zaista veliko hvala Općini Novi Grad Sarajevo”, izjavio je Čeljo.

“Zlatna plaketa” posthumno je dodijeljena Osmanu Lunji, jednom od nosilaca aktivnosti okupljanja patriotskih snaga na području općine Novi Grad Sarajevo. Bio je jedan od najbližih saradnika legendarnog komandanta II viteške motorizovane brigade, rahmetli Safeta Zajke.

Kolektivna “Zlatna plaketa” dodijeljana je 101. motorizovanoj brigadi, za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad Sarajevo i BiH u odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992 – 1995. godine. Borci ove brigade učestvovali su na brojnim ratištima u Novom Gradu i šire. Kroz brigadu prošlo je 8.157 boraca od čega 858 starješina, koji su dali veliki doprinos u odbrani Sarajeva i BiH. U herojskoj odbrani RBiH od agresora, poginula su 473 pripradnika brigade, a 26 je odlikovanih boraca i starješina.

Priznanje je preuzeo prvi komandant ove brigade, armijski genaral Nedžad Ajnadžić, koji je kazao da sa ovom manifestacijom konačno počinjemo vrćati dostojanstvo onih koji su branili državu BiH. „Ovo je primjer drugima kako se brani dostojanstvo historije, patriota i branitelja države BiH i kako čuvamo i stavljamo pečat historiji od 92-95. godine“, naglasio je Ajnadžić.

Skupu se obratio i ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo. On je istakao da moramo biti jedinstveni i u jednom stroju, pokazati da ćemo ono što smo bili u ratu, biti i u miru.

Obilježavanju Dana odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč prisustvovao je veliki broj porodica šehida i poginulih boraca, demobiliziranih boraca, građana, kao i predstavnika javnog i društvenog života, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Pocetak stvaranja Al Quede . Preziveli “junaci “nastavili borbu u ISIL-u .
  Glavne glavosece .
  Ko vam je stvarao drzavu – takva vam je ista .
  Mira nema – samo primirje . Vase ne diramo ,
  SRPSKA -nikad sa vama

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime