Biografije 100 Bošnjačkih imama: Hfz. Asim ef. Dafić (1866-1921)-Kuura Hafiz sa medinskom diplomom

0
3

7aa396b8e42740f2d2ba0db5f2b9b923_XLKakanj – Asim ef. Džafić potomak je ugledne sarajevske porodice Džindžafića. Sa dvanaest godina ostao je bez oca, koji je, bore­ći se protiv austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine, kod Kaknja poginuo. Nakon svih tih tragičnih događaja Asim ef., s amidžom, majkom i bratom Salihom, odlazi u Tursku.

Nasta­ nili su se u Kjutahiji, jednom mjestu u Maloj Aziji. Kada mu je i majka preselila na ahiret Asim ef. odlazi s bratom u Medinu na školovanje. Pred šejhom Jasinom, jednim od najpoznatijih učača Kur’ana iz tog perioda, Asim ef. je završio hifz i sedam kiraeta.

Ljubav prema svom narodu i domovini bila je presudan fak­tor da se Asim ef. vrati u Sarajevo. U Sarajevu je obavljao dužno­sti imama, hatiba i muallima. Bio je i drugi imam Gazi Husrev- begove džamije.

Asim ef. je bio prepoznatljiv sarajevski imam i učač Kur’ana. U Sarajevu se u to vrijeme Kur’an učio po istanbulskim mekamima, jer se ulema uglavnom školovala u Istanbulu. Asim ef. učio je Kur’an po medinskom mekamu i po tome je bio prepoznatljiv.

Pored činjenice da je bio imam, i predavač tedžvida u Kuršumli medresi, Asim ef. je bio i društveno angažiran. Učestvovao je i u aktivnostima za uspostavljanje vjersko-prosvjetne autono­mije, a nakon izglasavanja Štatuta 1909. godine redovno je bi­ran za člana Vakufskog povjerenstva. Prilikom ustoličenja reisu-l-uleme Džemaludina ef. Čauševića održao je hutbu na način kako se ona obavljala u Saudijskoj Arabiji. Na ahiret je preselio u februaru 1921. godine i ukopan je na sarajevskom mezarju Budakovići. Njegovom smrću izumrla je sarajevska loza Džafića.

Preuzeto iz knjige: “100 bošnjačkih imama iz perioda 1912-2012″

(akos)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime