“Bio sam razočaran što Vučić ne prihvata sudske presude”

0
13

"Bio sam razočaran što Vučić ne prihvata sudske presude"

“U Sarajevu sam se osjećao apsolutno sigurno. I Bošnjaci i Srbi su jednako gostoljubivi i tu nema razlike”, kazao je Aleksandar Vučić u večerašnjem izdanju Pressinga na N1.

S obzirom da je na napad u Srebrenici reagovao tako što je pozvao Predsjedništvo BiH da dođe u Beograd, u svijet je poslata slika da su Srbi gostoljubiv narod a bosanski muslimani suprotno tome.

“U Sarajevu sam se osjećao apsolutno sigurno. I Bošnjaci i Srbi su jednako gostoljubivi i tu nema razlike. To sam rekao i Izetbegoviću u Beogradu. I kod jednih i drugih je sramota ako lijepo ne dočekate gosta”, kazao je Vučić.

Bakir Izetbegović je dodao da je slučaj Srebrenice posebna stvar s obzirom na historiju.

“Slučaj Srebrenice, s obzirom na historiju, je posebna stvar. Ne treba suditi na bazi toga. Emocije naroda su duboke, a političari mogu promijeniti stav i shvatiti šta su interesi. Narod ima svoju emociju koju postupno treba gurati u pozitivnom smjeru. Tu spremnost sam prepoznao kod Aleksandra Vučića. Dugo smo čekali, preko 20 godina, na čovjeka koji će govoriti drugačije. Zato sam malo bio razočaran što Vučić nije bio spreman na veliki korak, a to je prihvatiti ono što je rečeno u presudama sudova. Potrebna nam je istina, prihvatanje istine. Reći “tako je bilo, napravili smo grijeh”, kazao je Bakir Izetbegović.

U Srebrenici smo osudili jezive zločine, uhapsili 14 osoba u posljednjih godinu dana, a nismo se time hvalili. Ko ubija ljude mora odgovarati. U Srebrenicu sam otišao da bih se poklonio žrtvama, kao Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Srbije. Pognuo sam glavu samo ispred spomenika žrtvama, a nisam kada se desio napad”

Aleksandar Vučić

Vučić je dodao da je jedan od onih koji nikada nije krio da je griješio, a da Srbe i Bošnjake razlikuje jedino to što jedni idu u džamiju, a drugi u crkvu.

“Bio sam jedan od onih koji je mislio da treba pomoći svom narodu u borbi sa svima, misleći da je isključiva krivica na drugima. Nikada nisam krio da sam griješio. Isto kažem u Sarajevu, Beogradu, Washingtonu, Moskvi i Briselu. Srbi i Albanci će živjeti jedni pored drugih u miru, ali uvijek jedni pored drugih jer smo različita društva. Ali Srbe i Bošnjake razlikuje samo što jedni idu u džamiju, a drugi u crkvu. Ja ne vidim drugu razliku. Za stradanja Srba u Jasenovcu niko ne kaže da je genocid, osim Srba i Jevreja”, poručio je on na što je Bakir Izetbegović dodao: “Naravno da je genocid”.

“Od kada sam predsjednik Vlade nisam rekao ni da jeste genocid niti da nije. Nisam želio nikoga povrijediti”, kazao je Aleksandar Vučić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da su Bošnjaci bili najveće žrtve u posljednjem ratu i da očekuje da se u tom smislu pokaže određena doza razumijevanja.

“Bošnjaci su bili najveće žrtve u posljednjem ratu i očekujemo da se tu pokaže razumijevanje. Traže nam nekakve balanse u presudama. Neka se od nas ne očekuju vještački balansi. Za jedan sat genocida u Srebrenici ubijeno je više civila Bošnjaka nego Srba u četiri godine rata. To su činjenice”, istakao je.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je kazao da on “pokušava biti u Bakirovim cipelama i da se trudi da ne uvrijedi Bošnjake”.

“Kao što ja pokušavam biti u Bakirovim cipelama, možda ne uspijevam, ali se mnogo trudim da ne uvrijedim Bošnjake i da vodim računa o njihovim emocijama. Molim Bakira Izetbegovića da i on stane u moje cipele i u naše cipele. Koliko samo ima ljudi u RS koji će isto reći”, poručio je.

“Ja sam želio ući u Vučićeve cipele i tražio da prođemo kroz Beograd, kako je on prošao Srebrenicom”, dodao je Izetbegović.

Izvor: N1BaBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime