Bingo i Alma Ras u Bosanskom Petrovcu upošljavaju više od 100 ljudi

0
4

bosanski-petrovac

Bosanski Petrovac – Nakon što su u oktobru prošle godine kompanije Bingo i Alma Ras u zajedničkoj investiciji otkupile nekada uspješno, a nakon rata upropašteno preduzeće Novitet iz Bosanskog Petrovca, trenutno su u toku pripremni građevinski radovi za otvaranje savremenog supermarketa iz lanca Bingo i pokretanje tvornice rublja Alma Ras u krugu nekadašnjeg Noviteta, što će donijeti desetine novih radnih mjesta u ovom gradu.

Prije nekoliko dana općinu Bosanski Petrovac posjetila su dva čovjeka iz vrha poslovnog svijeta u BiH, vlasnik trgovačkog lanca Bingo Senad Džambić i vlasnik tekstilne industrije Alma Ras Đemal Memagić.

U sklopu posjete Bosanskom Petrovcu Džambić i Memagić su imali sastanak s općinskim načelnikom Zlatkom Hujićem i premijerom Unsko-sanskog kantona Izudinom Saračevićem, nakon čega su obišli radove na pripremi poslovnih objekata svojih kompanija u prostoru nekadašnje tvornice Novitet.

Okončanje svih radova na novom supermarketu Bingo u Bosanskom Petrovcu očekuje se tokom ljeta, dok se svečano otvaranje objekta može očekivati najdalje do kraja augusta, kaže u razgovoru za Klix.ba Zlatko Hujić, načelnik Bosanskog Petrovca.

“Dugo vremena sam pregovarao sa Senadom Džambićem, vlasnikom Binga i on nikada nije rekao da neće doći u Petrovac, ali čovjek je trgovac i čekao je cijenu i najbolje poslovne ponude. Tako je i kupio Novitet prije nekoliko mjeseci od Hete, agencije za promet nekretnina, a odnedavno su krenuli i konkretni radovi. Radi se o prostoru koji ima između 5.000 i 6.000 kvadrata na odličnoj lokaciji“, kaže Hujić.

Bingo u Bosanskom Petrovcu planira zaposliti oko 50 radnika, a osim supermarketa koji će zauzimati oko 2.500 kvadratnih metara, u sklopu objekta će biti i restoran, igraonica za djecu i veliki parking.

Ipak, ono što ovu investiciju izdvaja od mnogih drugih u BiH jeste činjenica da se ovdje ne radi o pretvaranju nekadašnjeg proizvodnog objekta u trgovački, što je nažalost čest slučaj u našoj zemlji. Naime, tradiciju izvrsnosti u proizvodnji tekstila koju je imao nekadašnji Novitet nastavit će firma Alma Ras, koja je renomirani proizvođač i izvoznik visokokvalitetnih tekstilnih proizvoda sa stotinama radnika koje upošljava u svojim pogonima u Olovu i Visokom.

“Oko 80 ljudi trebalo bi se uposliti i krenuti sa proizvodnjom iz asortimana Alma Rasa. Trenutno se vrše sve pripremne radnje kako bi sve prošlo u skladu sa planiranim. Ima još nekih zemljanih i unutrašnjih radova, ali vjerujemo da će sve biti gotovo do augusta“, ističe Hujić.

Đemal Memagić, vlasnik firme Alma Ras, najavio je da će prvi radnici budućeg bosanskopetrovačkog pogona biti obučavani u Olovu i Visokom nakon kolektivnog godišnjeg odmora koji ova firma ima u augustu.

Riječ je o uposlenicima koji će voditi i koordinirati poslove u Bosanskom Petrovcu, kao i o grupi od pet do deset žena koje će biti obučene za proizvodnju artikala brenda Alma Ras i osposobljene da stečeno znanje prenesu dalje. On je kazao kako će se s proizvodnjom jednostavnijih artikala iz Alma Ras asortimana početi u septembru, ukoliko sve bude teklo po planu.

Također, najavljeno je da će u početku biti angažirano dvadesetak radnika i radnica, no i da bi konačan broj radnih mjesta trebao zavisiti od dostupne radne snage u Bosanskom Petrovcu.

Fabrika Novitet prije rata je upošljavala više od 500 radnika. Nakon toga, prošla je kroz fazu izuzetno loše privatizacije, kada su tadašnji vlasnici dizali velike kredite, a imovinu firme stavljali pod hipoteku. Kako se krediti nisu vraćali, imovinu je preuzela agencija Heta Asset Resolution BiH, koja je prošlogodišnjim ugovorom imovinu prodala kompaniji Bingo i firmi Alma Ras.

(Klix/prijedor24.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime