Bill Clinton: Dolazak premijera Srbije ovdje je početak

0
110

bill-clinton-dolazak-premijera-srbije-ovdje-j_trt-bosanski-48250Srebrenica – Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i šef delegacije SAD-a na današnjoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici Bill Clinton je kazao, popraćen aplauzom zvanica, da danas “trebamo reći da su naše različitosti važne, ali da nam je ono što je zajedničko važnije i to svi u Memorijalnom centru dokazuju”.

 

Na početku govora Clinton se zahvalio Ćamilu Durakoviću, načelniku Opštine Srebrenica, uz riječi da samo Bog zna zašto je on pošteđen kada su njegovi najmiliji ubijeni.

 

“Poruka pomirenja i nade koji ste vi ovdje rekli pokazuju da možda postoji neka viša mudrost iznad toga”, rekao je Clinton.

 

On se zahvalio i članovima Predsjedništva BiH i svim predstavnicima međunarodne zajednice, a posebno se zahvalio predsjedniku SAD-a Baracku Obami što ga je zamolio da danas dođe u Srebrenicu i izrazi duboko uvjerenje u nadu, budućnosti i slobodu BiH.

 

“Mnogi su rekli, vrlo rječito, da je prije 20 godina preko 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno u genocidu. To strašno djelo konačno je pokrenulo sve članice NATO-a da daju podršku Americi kako bi se pokrenuli mirovni pregovori i da BiH krene dugim putem ka normalnom životu”, rekao je Clinton.

 

On je podsjetio da je ovdje bio i 2003. godine, kada je ukopano samo 600 žrtava, a da je danas ovdje ukopano 6.000 muškaraca i dječaka.

 

“Vrlo sam zahvalan ljudima koji su radili na tome, da se zaustavi rati i ubijanje. Hvala svim ljudima koji su radili na izgradnji mira, a mnogi nisu među živima”, istakao je Clinton i dodao da je 20 godina kasnije zahvalan što je BiH i dalje mirna zemlja, blizu članstva u EU, da je učesnik mirovnih trupa u Afganistanu.

 

“Zahvalan sam za sve to, ali rad koji sam ovdje uradio kao predsjednik i kasnije na Kosovu bio je jedna od najvažnijih stvari koje sam uradio. Žao mi je što nam je trebalo tako dugo da postignemo jedinstvo da konačno uspijemo da zaustavimo nasilje”, poručio je Clinton.

 

On je kazao da “dugujemo ljudima koji su ovdje žrtvovali živote“.

 

„Majke, supruge, sestre, kćerke, one su ovdje kao prije 12 godina i one su u uzvišenom položaju i govore mi istinu o svemu to nismo uradili. U ime moje zemlje i iz dubine svog srca volim ovo mjesto”, rekao je bivši američki predsjednik Clinton.

 

Dodao je da više nikada ne želi da vidi ovakvo stratište, ali da svijetom dominiraju ratovi zasnovani na etničkoj pripadnosti, rasi, vjeri i svi na svijetu pokušavaju odlučiti da li možemo živjeti kao partneri.

 

“Kao prijatelj BiH želim zahvaliti premijeru Srbije što je došao ovdje i to je važno da prepoznamo. Molim vas da ne dopustite da ovaj spomenik nevinim dječacima i muškarcima ne bude tek uspomena na tragediju. Molim vas da to bude sveto mjesto gdje svi ljudi mogu doći i naći budućnost svoje zemlje”, rekao je Clinton.

 

Kazao je da bi bilo prikladno odati počast onima koji su mogli postati načelnici, predsjednici, pronaći lijek za bolesne, ako ništa voljeti žene koje su ostale iza njih.

 

“Svim liderima ovdje i skeptičnim koracima koje je poduzeo lider Srbije da dođe ovdje, da se zahvalim. Recimo da je to početak. Dajmo ovoj zemlji mogućnost da imaju demokratsku i jedinstvenu budućnost. Da kažemo da su naše različitosti važne, ali da nam je ono što je zajedničko važnije i svi to u Memorijalnom centru dokazuju”, zaključio je Clinton.

 

(trtbosanski)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime