Bilal Bosnić optužen za terorizam

0
6

20140903173903_261226BiH – Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Huseina Bosnića zv. Bilal, (1972) iz Mrazovca zaselak Šišići, državljanina BiH, saopšteno je iz državnog Tužilaštva.

Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizovane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Prema navodima optužnice, optuženi je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice kao i putem društvene mreže održavao, objavljivao svoje govore i upućivao u istim javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe ISIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.

Nadalje, nakon ovakvog javnog podsticanja Huseina Bosnića, veći broj državljana BiH pripadnika selefijske zajednice, napustio je BiH te se priključio terorističkim organizacijama ISIL-a u Siriji i Iraku koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena kao terorističke organizacije i grupe, te su učestvovanjem u terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku izvršili radnje koje imaju obilježja nekog od krivičnih djela terorizma.

Veći broj osoba državljana BiH koji su otišli na ratište, od koji su neki kao pripadnici terorističke organizacije i poginuli, redovno su posjećivali i prisustvovali javnim predavanjima Bosnića, ostali i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

– Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kao i partnerskim agencijama u drugim državama, predvodilo je i predvodi, te nastavlja borbu protiv terorizma i aktivnostima usmjerenim na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba – državljana BiH koji učestvuju u oružanim sukobima na stranim ratištima, jer se radi o krivičnim djelima kojima se ugrožava sigurnost građana Bosne i Hercegovine, a koja predstavljaju opasnost za globalnu sigurnost, naveli su iz državnog Tužilaštva.

Podsjećamo, Bosnića je SIPA u akciji “Damask” uhapsila 3.septembra u porodičnoj kući u Bužimu, a u pritvoru u Bihaću nalazi se već više od tri mjeseca.

U istoj akciju ukupno je uhapšeno 15 osoba, a nekoliko dana kasnije još 11. No svi osim Bosnića nalaze se na slobodi.

Inače, Bosniću je danas istekao pritvor od 25 dana koji je na prijedlog državnog Tužilaštva prihvatio Sud BiH, no “Avaz” saznaje da će Tužilaštvo BiH danas zatražiti novo produženje pritvora za optuženog Bosnića.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime