Bijeljina: Uhapšeni Lazić i Garić potpisali Dodikov kredit za kupovinu vile na Dedinju

0
9

Bijeljina – Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je danas u Bijeljini Petra Lazića, direktora Pavlović banke i Ljiljanu Garić, bivšu rukovoditeljicu Sektora poslova sa stanovništvomu ovoj banci.

Njih dvoje su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH koje vodi istragu u predmetu koja se odnosi na kaznena djela finansijskog kriminala, vezana za poslovanje navedene banke i njenog vlasnika. U ovom konkretnom slučaju radi se o kreditu Milorada Dodika u iznosu od 1.468.373 KM koji je odobren pod sumnjivim okolnostima.

Upravo je Lazić, kao predsjednik Kreditnog odbora Pavlović banke, bio taj koji je potpisao sporni kredit Miloradu Dodiku za kupovinu vile na Dedinju.

Lazić je također potpisao odluku i o odobrenoj izmjeni uslova kredita Miloradu Dodiku iz 2007. godine na način da se kao instrument vraćanja kredita uspostavlja, depozit u iznosu od 489.457,66 KM, hipoteka na predmetnoj nekretnini i vlastita mjenica Milorada Dodika.

Zajedno sa Lazićem jutros je uhapšena i Ljiljana Garić, bivši rukovodilac Sektora poslova sa stanovništvom čije se ime u dokumentaciji koja se nalazi u posjedu N1 spominje na nekoliko mjesta.

Naime, ona je potpisala Prijedlog Centralnom kreditnom odboru Pavlović banke 18. juna 2008. godine. U prijedlogu se navodi izmjena uslova kredita koji je Dodiku odobren 14. maja 2007. godine u iznosu od 1.468.373 KM koje je potpisao Lazić.

Ovaj kredit je bio odobren na rok od 60 mjeseci uz grejs perido od 24 mjeseca. U novim predloženim uslovima kredita čija je namjena za izmirenje oabveza po osnovu kupljenih nekretnina produžuje se otplata kredita na 102 mjeseca.

Milorad Dodik je sa svog računa u Pavlović Banci 14. maja 2007. godine prebacio 750 hiljada eura na svoj račun u Komercijalnoj banci ad Beograd. Nakon prebacivanja sredstava beogradskoj Komercijalnoj banci, koja je prodavala nekretninu, Dodik se uknjižio kao vlasnik bez ikakvih tereta.

U današnjoj akciji je uhapšen i vlasnik banke Slobodan Pavlović koji je odobrio kredit Miloradu Dodiku.

(Bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime