Bijeljina: Pušten u rad prečistač otpadnih voda

0
4

Bijeljina – U Bijeljini je danas svečano pušten u rad prečistač otpadnih voda, čija je vrijednost sedam miliona eura.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić poželjela je na svečanosti da svaki grad i opština u Srpskoj dobiju ovakvo postrojenje kojim se rješava problem otpadnih voda i obezbjeđuje zaštita životne sredine.

Prema njenim riječima, Vlada Republike Srpske je sa gradom Bijeljina od 2007. godine uključena u projekat kroz prihvatanje zaduženja i davanje garancija za zajmove.

– Prečistač otpadnih voda zadovoljava sve primjenjive nacionalne i EU pravne zahtjeve, uključujući i evropske direktive, a njegov cilj je zaštita i sprečavanje zagađenja podzemnih voda koje se koriste kao izvor vode za piće, čime se eliminišu mogući štetni uticaji na zdravlje građana Bijeljine – rekla je Golićeva, koja je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Ona je istakla da su radove u najvećem dijelu izvodile domaće firme, poštujući visoke ekološke standarde.

Svečanom puštanju u rad prečistača otpadnih voda u Bijeljini prisustvovao je i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, kao član Upravnog odbora projekta.

Puštanjem u rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bijeljini završena je druga faza izgradnje kanalizacione mreže koja traje 10 godina, a njena ukupna vrijednost je 41 miliona eura.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je na svečanosti da je zaštita životne sredine važan dio strategije razvoja grada i da ovaj kapitalni projekat rješava problem 25.000 septičkih jama koje su bile prijetnja za zagađenje podzemnih voda iz kojih se građani snabdijevaju vodom za piće.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske, EU i brojnim donatorima koji su sa 18 miliona evra podržali projekat u koji je iz gradskog budžeta obezbijeđeno 11 miliona eura, a 12 miliona eura je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ kojim su opterećeni građani kroz cijenu vode.

Šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Melvin Asin rekao je da je EU uložila u ovaj projekat 6,5 miliona evra s ciljem sprečavanja zagađanja podzemnih voda i poboljšanje životnih uslova stanovništva.

On je podsjetio na visoke evropske standarde u zaštiti voda o kojima BiH mora da vodi računa, kao zemlja na putu ka EU.

Direktor Odjeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Švedske u BiH Mari Bergstrom je u ime Švedske agencija za međunarodni razvoj i saradnju /SIDA/ istakla da je briga o životnioj sredini jedan od njihovih prioriteta.

Prema njenim riječima, Ambasada Švedske je u projekat uložila više od šest miliona evra. Izvođač radova bio je konzorcijum “Vabag” i lokalne firme “Higra”.

Direktor gradskog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Predrag Perković rekao je da prečistač koji se nalazi u naselju Velika Obarska ima kapacitet 40.000 ekvivalent stanovnika, uz mogućnost etapnog povećanja do 160.000 ekvivalent stanovnika.

Na kanalizacionu mrežu do sada je priključeno više od 9.000 korisnika.

Nakon obrade otpadnih voda od sada će iz prečistača u gradski kanal Dašnica teći čista voda.

Autor: Fena

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime